Maso uvaříme asi ve čtvrt litru vody do měkka. Ze dvou třetin másla a mouky připravíme světlou jíšku, rozvaříme ji vývarem z kostí nebo z masa a trochou mléka. Do vařící polévky dáme na růžičky rozebraný opraný květák, sůl a vaříme pět minut. Pak přidáme zelený hrášek, usekané vařené maso, zavaříme houskové knedlíčky a vaříme pět minut. Před podáváním přidáme do polévky zbývající čerstvé máslo.
Houskové knedlíčky
10 g žemle
10 g strouhanky
1/4 vejce
1 lžíce mléka
2 g másla
sůl
petrželka
Žemli nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Po nabobtnání žemli rozmačkáme, přidáme vejce, sůl, petrželku, máslo a těsto zahustíme strouhankou. Zpracujeme v těsto, ze kterého tvoříme knedlíčky. Vaříme je tři až pět minut.