Čtvrtinu mouky zpracujeme s tukem v bochánek a necháme jej ve studenu ztuhnout. Do ostatní mouky přidáme sůl, ocet, žloutek a vodou zaděláme vláčné těsto. Nejprve pracujeme nožem, později rukama, až se dělají na těstě puchýřky. Těsto vyválíme do čtverce, doprostřed dáme na menší čtverec upravený tukový bochánek, okraje čtverce složíme k sobě jako obálku a přitiskneme. Těsto lehce rozválíme a složíme do sebe po délce i po šířce. To opakujeme třikrát a vždy necháme půl hodiny odpočívat. Vyválíme plát, rozdělíme jej na 12 čtverců, na každý položíme oloupané jablko zbavené jaderníku a naplněné zavařeninou a cípky čtverce k sobě spojíme, přehodíme, aby se šátečky neotvíraly. Povrch potřeme vejcem a šátečky pečeme na suchém plechu napřed prudce v dobře vyhřáté troubě, pak dopékáme volněji. Horké sypeme vanilkovým cukrem.