Čtvrtinu mouky zpracujeme s tukem v bochánek, který necháme ve studenu ztuhnout. Do ostatní mouky přidáme sůl, ocet, vejce, a vodou zaděláme vláčné těsto. Nejprve pracujeme nožem, později rukama, až se dělají na těstě puchýřky. Těsto vyválíme do čtverce, doprostřed dáme v menší čtverec upravený tukový bochánek, okraje čtverce k sobě složíme jako obálku a přitiskneme. Těsto lehce rozválíme a do sebe složíme po délce i po šířce. To opakujeme třikrát; vždy necháme půl hodiny odpočívat. Vyválíme plát, rozdělíme na 12 čtverců, na každý položíme oloupané jablíčko zbavené jaderníku a naplněné zavařeninou a cípky čtverce k sobě spojíme, přehodíme, aby se šátečky neotvíraly. Povrch potřeme vejcem a šátečky pečeme na suchém plechu napřed prudce v dobře vyhřáté troubě, pak volněji dopékáme. Horké sypeme vanilkovým cukrem.