Vepřový dušený bochník - cinska

Kompletní čínská kuchařka
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Vepřový dušený bochník

Maso

Vepřový dušený bochník
Steamed Pork Loaf


To je typické pro typ čínské domácí kuchyně, na které jsem vyrůstal. Bylo to výživné a levné a moje matka často podávala tuto variaci dušeného vepřového bochníku. Nenákladná solená ryba maso prodloužila, zatímco její slaná kořenitost dodala hloubku robustní chuti vepřového masa. Kvůli nasoleným rybám směs obstála i při našem primitivním chlazení. Mně chutnalo ještě lépe, když se podávalo o dva dny později.

Solené ryby jsou k dostání u čínských potravin, a to jak v sušené formě, tak ve sklenicích s olejem. Pokud používáte sušenou nasolenou rybu, nezapomeňte ji před sekáním namočit na 20 minut do teplé vody, ale nasolenou rybu v oleji namáčet nepotřebuje – jednoduše ji slijte.

Porcí 4


175 g vodních kaštanů, čerstvých nebo v konzervě
450 g mletého tučného vepřového masa
3 lžíce najemno nakrájené jarní cibulky
3 lžíce okapané nasolené ryby v oleji nebo sušené ryby, namočené, nakrájené nadrobno
1 lžíce najemno nasekaného čerstvého zázvoru
1 lžíce světlé sójové omáčky
2 lžičky rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
1 lžička cukru
2 lžičky kukuřičné mouky
2 lžičky sezamového oleje
50 ml kuřecího vývaru
sůl a černý pepř


Pokud používáte sladkovodní kaštany, oloupejte je a nasekejte nadrobno. Pokud používáte konzervované vodní kaštany, nejprve je dobře opláchněte ve studené vodě. Scedíme v cedníku a poté je nakrájíme nadrobno.

Ve velké míse smíchejte vepřové maso s vodními kaštany a poté přidejte zbytek ingrediencí. Dochuťte 1 lžičkou soli a ½ lžičky černého pepře a dobře promíchejte rukama. Směs přendejte na hluboký žáruvzdorný talíř a vytvarujte do tvaru plochého bochníku.

Nastavte parní hrnec nebo vložte stojan do woku nebo hluboké pánve a naplňte je asi 5 cm vody. Přiveďte vodu k varu a poté snižte plamen na mírný plamen. Opatrně vložte bochník, stále na talíři, přikryjte a vařte v páře 25 minut, nebo dokud není vepřové maso propečené. Ihned podávejte.



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky