Asijské recepty často spojují zdánlivě nespojitelné. Kuřecí a karamel? Ano! Skvělá kombinace, která pohladí vaše chuťové pohárky a můžete si tuhle dobrotu snadno a rychle připravit doma s naším receptem.
2 lžíce bílého cukru
2 lžíce rybí omáčky
špetka mletého černého pepře (podle chuti)
1,5 kg kuřecích stehen či křídel
3 lžíce vody
1 lžíce rybí omáčky
½ lžíce bílého cukru
3 lžičky rýžového octa
3 lžíce rostlinného oleje
5 stroužků česneku, pasírovaný
2 ks papriček jalapeňo, nakrájené na plátky
Smícháme cukr, rybí omáčku a černý pepř a vložíme kuře do vzniklé směsi. Dáme stranou na 10 minut.
V misce smícháme vodu, rybí omáčku, cukr a rýžový ocet. Dáme karamelovou směs stranou.
Rozpálíme pánev na středně vysokou teplotu. Přidáme 1 polévkovou lžíci oleje a vložíme kuřecí maso a opékáme asi 5 minut kůží nahoru, dokud nezhnědne a není do křupava. Otočíme a opékáme, dokud kůže není lehce spálená, dalších asi 5 minut. Vyjmeme kuře z pánve a dáme jej na talíř.
Přidáme do pánve zbývající 2 lžíce oleje a opečeme česnek po dobu 30 sekund. Vrátíme kuře na pánev a přidáme karamelovou směs. Snížíme teplotu a necháme připravovat, dokud kuře již od kosti není růžové. Karamelová omáčka by se měla zbarvit do jantarové. Přidáme jalapeňos a vaříme ještě jednu minutu.