Kuřecí kousky smažené - cinska

Kompletní čínská kuchařka
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Kuřecí kousky smažené

Drůbež

Smažené kuřecí kousky
(Stir-fried Chicken Shreds)

Jedná se o jednoduchý recept, který je rychlý a snadný na přípravu a je velmi vhodný pro rodinné jídlo. Tajemství vaření kuřecích kousků, aniž by se vysušily, je rychle je velvetovat v oleji nebo vodě, dokud nezprůhlední, a pak je okamžitě vyndat. Tu zeleninu, kterou jsem použil, můžeme nahradit jinou zeleninou, jako je chřest, mrkev nebo hrášek, pokud chceme.


Porcí 4

450 g kuřecích prsíček bez kostí a kůže
1 vaječný bílek
2 lžičky kukuřičné mouky
sůl a černý pepř
175 g čerstvých fazolových klíčků
100 g mladé hrachové lusky (hrách cukrový), nakrájené
175 g sladkovodních kaštanů (nebo 100 g konzervovaných, odkapaných)
4 jarní cibulky
300 ml podzemnice olejné nebo rostlinného oleje, nebo vody plus 1 lžíce oleje
1 lžíce světlé sójové omáčky
2 lžičky rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
1 lžička cukru
2 lžičky sezamového oleje


Kuřecí maso nakrájíme na velmi tenké plátky a v misce je spojíme s bílkem, kukuřičnou moukou a 1 lžičkou soli. Dobře promícháme a dáme na cca 20 minut do lednice. Mezitím nakrájíme fazolové klíčky, podélně nadrobno nakrájíme hrachové lusky, natrháme nebo nakrájíme vodní kaštany a nakrájíme jarní cibulku.

Zahřejeme wok nebo velkou pánev, dokud nebude velmi horká, a přidáme 300 ml oleje (pokud nepoužíváte vodu). Když je olej hodně rozpálený, sundáme pánev z plotny a ihned přidáme kuřecí kousky a energicky mícháme, aby se neslepily. Asi po 2 minutách, když kuře zbělá, rychle je scedíme v nerezovém cedníku nad mísou. Olej zlikvidujeme.

Pokud se rozhodneme použít vodu místo oleje, přivedeme ji k varu na pánvi. Sundáme pánev z plotny a ihned přidáme kuřecí kousky, intenzivně mícháme, aby se neslepily. Asi po 2 minutách, když kuře zbělá, rychle je scedíme v nerezovém cedníku nad mísou. Vylijeme vodu.

Zahřejeme wok nebo velkou pánev, dokud nebude horká, přidáme zbývající lžíci oleje, poté přidáme zeleninu a za stálého míchání opékáme 1 minutu. Přidáme sójovou omáčku, rýžové víno, cukr, 1½ lžičky soli a trochu pepře podle chuti a pokračujeme ve smažení po dobu 2 minut. Scezené kuře vrátíme do woku, promícháme, aby se dobře promíchalo, a přidáme sezamový olej. Ještě párkrát promícháme, pak vše přendáme na teplý servírovací talíř a najednou podáváme.






Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky