Kari je oblíbené zejména v jižní a východní Číně, kam jeho vliv přinesli vracející se emigranti z jihovýchodu Asie. Číňané upřednostňují kari nebo pastu, která pochází z Madrasu, ale na rozdíl od Indů používají čínští kuchaři kari pouze jako lehký doplněk k obvyklému čínskému koření, spíše jemný nádech než dominantní tón.
Toto není tradiční čínská polévka, ale je to moje verze kukuřičné polévky, která se stala populární na Západě. Je to snadné a chutné. Pokud použijete konzervovanou smetanovou kukuřici, která je již dost hustá, můžete směs kukuřičné mouky vynechat. Bohatý zlatý lesk kari polévky z ní dělá přitažlivý, jasný předkrm k večeři.
Porcí 4
450 g čerstvého kukuřičného klasu nebo 275 g konzervované kukuřice
225 g kuřecích prsíček bez kostí a kůže
1 vaječný bílek
sůl
2 lžičky sezamového oleje
3 lžičky kukuřičné mouky
1 vejce
1,2 litru kuřecího vývaru
1 lžíce rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
1 lžíce kari nebo pasty Madras
1 lžička cukru
NA OBLOHU
2 lžíce najemno nakrájené jarní cibulky
Pokud používáme čerstvou kukuřici, klasy omyjeme a ostrým nožem nebo sekáčkem odstraníme jádra. Měli bychom skončit s přibližně 275 g. Pokud používáme kukuřici z konzervy, vysypeme obsah do misky a dáme ji stranou. Kuřecí prsa nakrájíme sekáčkem nebo ostrým nožem na tenké plátky dlouhé asi 7,5 cm. Kuřecí kousky smícháme s bílkem, 1 lžičkou soli, polovinou sezamového oleje a 1 lžičkou kukuřičné mouky v malé misce a dáme na 15 minut do lednice. Celé vejce a zbylou lžičku sezamového oleje rozšleháme v jiné malé misce a dáme stranou.
Přivedeme malou pánev s vodou k varu. Vypneme oheň a kuřecí kousky rychle blanšírujeme, dokud nezbělají. (Mělo by to trvat asi 20 sekund.) Vyjmeme je z vody děrovanou lžící a scedíme je v cedníku nebo sítu.
Na velké pánvi přivedeme vývar k varu a přidáme kukuřici. Vaříme 10 minut odkryté, poté přidáme rýžové víno, kari, cukr a 1 lžičku soli. Pokud chceme polévku zahustit, smícháme zbývající kukuřičnou mouku se 2 lžičkami vody a zamícháme. Přivedeme zpět k varu, snížíme teplotu a vaříme dalších 5 minut. Přidáme blanšírované kuřecí kousky, poté pomalu přiléváme směs vajec a sezamového oleje stálým proudem za stálého míchání pomocí hůlky nebo vidličkou, abychom vejce pomalu stáhli do vláken. Polévku přendáme do mísy nebo jednotlivých misek, ozdobíme jarní cibulkou a podáváme.