Špenát se svou výraznou chutí a sytě zelenou barvou je mezi Číňany obzvláště oblíbený. Tato polévka je lehká a je velmi atraktivní na pohled. Jeho ingredience se blanšírují zvlášť, než se nakonec těsně před podáváním spojí s vývarem. Tímto způsobem si každá ingredience zachová svou jedinečnou čistou chuť. Je to snadná polévka a mnoho kroků lze provést předem.
Porcí 4
450 g čerstvého špenátu
175 g kuřecích prsou
1 vaječný bílek
sůl
1 lžička kukuřičné mouky
1,2 litru kuřecího vývaru
2 lžíce světlé sójové omáčky
1 lžíce rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
2 lžičky sezamového oleje
2 lžičky cukru
2 lžíce najemno nakrájené jarní cibulky
Špenát zbavíme stonků a listy dobře omyjeme. Blanšírujeme listy několik sekund v pánvi s vroucí vodou, dokud nezvadnou. Poté je osvěžíme ve studené vodě, abychom zabránili dalšímu vaření.
Kuřecí maso nakrájíme na tenké plátky asi 5 cm dlouhé a smícháme je s bílkem, kukuřičnou moukou a ½ lžičky soli. Dáme stranou do lednice na cca 20 minut.
Kuřecí plátky blanšírujeme v samostatné pánvi s vroucí vodou po dobu 2 minut, dokud nebudou mírně pevné a bílé. Nyní scedíme špenát i kuřecí plátky. Polévku lze do této chvíle připravit několik hodin dopředu.
Těsně předtím, než budeme připraveni k jídlu, přivedeme kuřecí vývar k varu a přidáme sójovou omáčku, rýžové víno, sezamový olej a cukr. Přidáme blanšírovaný špenát a kuřecí plátky. Polévku přivedeme zpět k bodu varu a přidáme jarní cibulku. Ihned podáváme.