Kuře se sójovou omáčkou - cinska

Kompletní čínská kuchařka
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Kuře se sójovou omáčkou

Drůbež

Kuře se sójovou omáčkou

Can Hom: Complete Chinese Cookbook – Soy Sauce Chicken

Moji přátelé jsou často překvapeni, když poprvé ochutnají kuře se sójovou omáčkou. Místo slanosti, kterou očekávají, vzhledem k názvu pokrmu, šťavnaté kuře zalité bohatou a jemnou omáčkou chutná jemně. Zde použitá technika máčení zajišťuje, že kuře je vlhké a křehké a umožňuje bohaté chuti omáčky jemně proniknout masem. Kuře může být podáváno horké, ale myslím, že je nejlepší vychlazené a podávané při pokojové teplotě nebo chlazené a podávané studené. Je to lahodný piknikový pokrm a skvělý studený předkrm. Máčecí tekutinu lze použít jako omáčku a zbytek lze zmrazit a znovu použít k výrobě dalšího kuřete se sójovou omáčkou.

Porcí 4–6

1 a ½ až 1 a ¾ kg kuřete
6 jarních cibulek
6 plátků čerstvého zázvoru
sůl a černý pepř

NA OMÁČKU
1 a ¾ litru kuřecího vývaru nebo vody
600 ml tmavé sójové omáčky
150 ml světlé sójové omáčky
300 ml rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry (nebo 150 ml suchého sherry smíchaného se 150 ml kuřecího vývaru)
175 g čínského kamenného cukru nebo krystalového cukru
5 celých badyánů
5 kusů kůry čínské skořice nebo skořicových tyčinek
3 lžíce semínek kmínu

NA OBLOHU
snítky čerstvého koriandru


Nejprve připravíme omáčku smícháním všech ingrediencí na omáčku ve velmi velké pánvi a přivedením tekutiny k varu. Dutinu kuřete vyplníme celou jarní cibulkou, plátky zázvoru, 2 lžícemi soli a 1 lžičkou černého pepře. Kuře vložíme do pánve prsy dolů a přidáme směs omáčky. Pokud tekutina nepokryje kuře, přidáme ještě trochu vývaru nebo vody. Přivedeme zpět k varu a necháme asi 20 minut vařit, přičemž odstraníme veškerý tuk nebo špínu, která vystoupí na povrch. Kuře otočíme tak, aby se prsa dotýkala dna pánve. Vypneme teplo, pánev pevně zakryjeme a necháme stát 1 hodinu.

Po uplynutí této doby kuře vyjmeme děrovanou lžící a dáme jej na talíř vychladnout. Nyní lze dát do lednice nebo nakrájet na kousky. Odstraníme z omáčky veškerý povrchový tuk a lžící jej nalijeme na kuře. Před podáváním ozdobíme snítkami čerstvého koriandru.



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky