Tradiční čínské večeře a bankety nemají žádný dezert. Místo toho může být nabízeno čerstvé ovoce, někdy prezentované dramaticky, s ovocem komplikovaně vyřezávaným a se suchým ledem, který vysílá kouřové výpary. Číňané považují ovoce přinejlepším za chladivý, osvěžující kontrast ke kořeněným, horkým jídlům, které tvoří večeři. Kurzy dezertů se však nyní pravidelně objevují v čínských restauracích. Stále spojeni s tradicí mají tendenci využívat ovoce, jak ukazuje tento recept. Sladké medové melouny s bohatým, krémovým pudinkem poskytují chladivou sladkost blízko ke každému jídlu. To se snadno vyrábí, lze to udělat hodiny předem, a proto je ideální pro zábavu.
Porcí 4
1 nebo 2 zralé medovicové melouny, asi 1,5 kg
1 balíček neochucené želatiny
50 ml studené vody
4 žloutky
100 g cukru
špetka soli
175 ml mléka
250 ml dvojité smetany
Medový meloun nakrájíme na čtvrtky, poté odstraníme semínka a odkrojíme slupku. Meloun nakrájíme na velké kousky a rozmixujeme v mixéru nebo kuchyňském robotu, dokud nezískáme hustou tekutinu. Nalijeme do středně velké mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme vychladit. Pro tento recept budete potřebovat 400 g melounového pyré.
Smícháme želatinu a vodu a dáme stranou.
Ve velké míse ušleháme žloutky, cukr a sůl, dokud nebudou mít světle žlutou barvu. Mléko přivedeme k varu, poté stáhneme z plotny a postupně přiléváme stálým proudem do vaječné směsi a stále šleháme. Vrátíme na plotnu a za stálého míchání vaříme, dokud směs nezhoustne. Sundáme z plotny, vmícháme želatinovou směs a necháme vychladnout.