V Česku s názvem „Pikantní polévka“ (nevím proč v Česku s tímto názvem). Horká a kyselá polévka je také to, co si objednávám, protože ji miluji.
Tato polévka je v západním světě stala velmi populární, protože je to těžká polévka, vhodná do chladného podnebí. Kombinuje kyselé a kořeněné prvky v bohatém, chutném vývaru a velmi dobře zahřeje. Seznam ingrediencí může být skličující, ale recept je ve skutečnosti docela snadný. Je to vydatná polévka, která je sama o sobě téměř jídlem a je ideální pro chladné zimní noci – zvláště pokud je ozdobena ohnivým chilli.
Porcí 4
100 g libového vepřového masa bez kosti, nakrájeného najemno
25 g sušených čínských hub
15 g sušených čínských dřevěných ušních hub
2 vejce rozšlehaná s trochou soli
4 lžičky sezamového oleje
1,2 litru kuřecího vývaru
sůl a bílý pepř
250 g čerstvého tvarohu, okapaného a nastrouhaného NEBO tofu nakrájeného na kostičky viz video
1½ lžíce světlé sójové omáčky
1 lžíce tmavé sójové omáčky
6 lžic čínského bílého rýžového octa nebo jablečného octa
1 lžíce chilli oleje
2 lžíce najemno nasekaného čerstvého koriandru
NA MARINÁDU
1 lžička světlé sójové omáčky
1 lžička rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
½ lžičky sezamového oleje
½ lžičky kukuřičné mouky
špetku soli a cukru
NA OBLOHU
sušené chilli (volitelně)
Vepřové maso smícháme v misce s přísadami na marinádu, dobře promícháme a dáme stranou.
Namočíme houby do misky s teplou vodou asi na 20 minut, nebo dokud nebudou měkké a poddajné. Vymačkáme přebytečnou vodu a odřízneme a vyhodíme dřevnaté stonky, poté houby nakrájíme najemno. V malém džbánu smícháme vejce s polovinou sezamového oleje a dáme stranou.
Na velké pánvi přivedeme vývar k varu a vmícháme 2 lžičky soli. Vmícháme vepřové maso s marinádou a vaříme 1 minutu. Poté přidáme nakrájené houby a tvaroh a dále dusíme 2 minuty.
Nyní přidáváme vaječnou směs velmi pomalým, tenkým a stálým proudem. Uvařené vejce pomocí hůlky nebo vidličky pomalu stáhneme do vláken.
Polévku stáhneme z plotny a vmícháme sójové omáčky, ocet a 1 lžičku bílého pepře. Polévku pořádně promícháme a nakonec přidáme zbylý sezamový olej, chilli olej a čerstvý koriandr a zamícháme. Nalijeme do jednotlivých misek nebo velké polévkové mísy a podáváme najednou, ozdobené sušeným chilli, chceme-li.