Kuře citrónové 1 - cinska

Kompletní čínská kuchařka
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Kuře citrónové 1

Drůbež

Citronové kuře
(Lermon Chicken)


Jižní Číňané udělali specialitu z kuřete vařeného s citronem. Citronová omáčka se velmi dobře hodí k vnímavé chuti kuřete. Na rozdíl od mnoha verzí, které používají příliš sladkou omáčku, tento recept vyvažuje kyselost se sladkostí. Někdy je citronové kuře dušené, ale myslím, že stejně dobré je restované, zvláště když je kuře předem sametové.

Porcí 4

450 g vykostěných kuřecích prsou bez kůže
1 vaječný bílek
1 lžička sezamového oleje
2 lžičky kukuřičné mouky
sůl
300 ml podzemnicového nebo rostlinného oleje nebo vody

NA OMÁČKU
65 ml kuřecího vývaru nebo vody
3 lžíce čerstvé citronové šťávy
1 lžíce cukru
1 lžíce světlé sójové omáčky
1½ lžíce rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
1 lžíce jemně nasekaného česneku
1 lžička sušených červených chilli vloček
1 lžička kukuřičné mouky, smíchaná s 1 lžičkou vody
2 lžičky sezamového oleje

NA OBLOHU
2 lžíce najemno nakrájené jarní cibulky


Kuřecí prsa nakrájíme na proužky dlouhé 7,5 cm. Smícháme je v misce s bílkem, sezamovým olejem, kukuřičnou moukou a 1 lžičkou soli a dáme asi na 20 minut do lednice.

Zahřejeme wok nebo velkou pánev, dokud nebude velmi horká, a poté přidáme olej (pokud nepoužíváme vodu). Když je olej velmi rozpálený, sundáme wok z plotny a ihned přidáme kuřecí kousky a energicky mícháme, aby se neslepily. Asi po 2 minutách, když kuře zbělá, rychle je scedíme v nerezovém cedníku nad mísou. Olej zlikvidujeme.

Pokud se rozhodneme použít vodu místo oleje, přivedeme ji k varu na pánvi. Sundáme pánev z plotny a ihned přidáme kuřecí kousky, intenzivně mícháme, aby se neslepily. Asi po 2 minutách, když kuře zbělá, rychle je scedíme v nerezovém cedníku nad mísou. Vylijeme vodu.

Wok nebo pánev vytřeme kuchyňským papírem a rozehřejeme. Přidáme všechny ingredience omáčky kromě kukuřičné mouky a poté přidáme směs kukuřičné mouky. Vaříme 1 minutu. Kuřecí nudličky vrátíme do omáčky a za stálého míchání je opékáme tak dlouho, aby se všechny obalily omáčkou, poté vmícháme sezamový olej a znovu promícháme. Vše přendáme na talíř, ozdobíme jarní cibulkou a ihned podáváme.


Poznámka:
Obrázek - vlasní výroba. Doporučuji omáčku podle chuti přisolit.



Vlastní výroba
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky