Chilli olej - cinska

Kompletní čínská kuchařka
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Chilli olej

Ostatní > Pochutiny

Chilli namáčecí omáčka a chilli olej


Pamatujeme, že chilli olej je příliš dramatický na to, aby byl použit přímo jako jediný kuchyňský olej; nejlépe se používá jako součást omáčky nebo jako koření nebo v kombinaci s jinými jemnými oleji. Přidáme koření (pepř a černé fazole) pro další dochucení, protože jej pak můžeme použít i jako omáčku.


250 ml podzemnice olejné nebo rostlinného oleje
100 g nahrubo nasekaných sušených červených chilli papriček
4 lžíce celého nepraženého sečuánského pepře
3 lžíce celých černých fazolí, propláchnutých a nakrájených


Rozpálíme wok na vysokou teplotu a přidáme olej. Když je olej velmi horký, přidáme zbytek ingrediencí a mícháme 1 minutu na mírném ohni. Vypneme teplo a necháme nerušeně vychladnout. Necháme přes noc odstát, poté přendáme do šroubovací sklenice a uchováváme na chladném, suchém a tmavém místě.


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


Jak vyrobit chilli olej - jiný postup

Výroba chilli oleje doma se může na první pohled zdát jako skličující úkol, ale jakmile pochopíme klíčové kroky, zabere vám jen pět minut, než si vyrobíme ten nejchutnější chilli olej s extra vůní, oříškem a kouřem!

Čas přípravy: 5 minut
Čas na vaření: 5 minut
1 šálek chilli oleje


4 lžíce čínských chilli vloček
2 čajové lžičky prášku z pěti koření
3 lžíce pražených sezamových semínek
1 lžička mletého sečuánského pepře
1 celý badyán (volitelné)
2 bobkové listy
1 šálek rostlinného oleje (nebo oleje z hroznových semínek)
1 kus na tenké plátky nakrájený zázvor (volitelné)


Smícháme chilli vločky, pět koření, sezamová semínka, badyán, sečuánský pepř a bobkové listy v žáruvzdorné keramické misce, která pojme alespoň 2 šálky tekutiny. Umístíme misku na žáruvzdornou podložku.

Ve woku (nebo pánvi) rozehřejeme olej na středně vysokou teplotu. Přidáme zázvor. Když zázvor začne vadnout a získá zlatohnědou barvu, okamžitě vypneme oheň. Olej by měl dosáhnout  (190 C a ne vyšší než 200 C, pokud se odečte okamžitým teploměrem.

Do mísy s rozmixovaným kořením opatrně nalijeme olej nebo naběračkou přelijeme olej. Olej bude několik sekund probublávat a vaříme koření. Zatímco olej probublává, pomocí kovové lžíce jemně promícháme, aby se koření promíchalo a důkladně uvařilo. Až olej trochu vychladne, badyán a bobkový list vyjmeme a vyhodíme.

Olej je nyní připraven k použití! Jeho chuť dozraje, když ho necháme jeden den odležet a necháme koření vyluhovat do oleje.

Olej lze skladovat zakrytý při pokojové teplotě po dobu dvou týdnů nebo až šest měsíců v lednici ve vzduchotěsné nádobě.



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky