Čínská kuřecí křidélka se snadno připravují ve vzduchové fritéze a vytvářejí chutnou chuť se šťavnatou křupavou texturou, stejně jako ta v čínské restauraci. Potřebujete jen pár surovin do spíže a 5 minut na složení. Je také ideální pro přípravu dopředu.
Aby bylo toto jídlo bezlepkové, použijte suché sherry, které nahradí víno Shaoxing.
Čas přípravy: 5 minut
Čas na vaření: 24 minut
Doba marinování: 1 den
Celkový čas: 1 den 29 min
900 g kuřecí křídla
1 lžíce oleje
1 lžíce vína Shaoxing (nebo suchého sherry)
1 lžíce světlé sójové omáčky
1 lžička mletého zázvoru
1 1/4 lžičky soli
1 lžička cukru
1/2 lžičky česnekového prášku
1/4 lžičky prášku bílého pepře
2 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžíce univerzální mouky
olejový sprej
Přidáme kuřecí křídla, olej, víno Shaoxing, sójovou omáčku, mletý zázvor, cukr, sůl, česnekový prášek a prášek z bílého pepře do velké mísy nebo velkého sáčku na zip. Vše dobře promícháme dokud není vše rovnoměrně pokryto. Dáme nejlépe do sáčku na zip. Marinujeme přes noc v lednici (důrazně se doporučuje), nebo minimálně 2 hodiny při pokojové teplotě.
Těsně před vařením předehřejeme vzduchovou fritézu na 176 °C. Vzduchová fritéza je dnes běžně používaná a není třeba téměř žádný olej. Při použití vzduchové fritézy stačí použít minimální množství oleje a vytvořit skvělý výsledek – šťavnatá křehká křídla s křupavou kůrkou.
Kuře důkladně scedíme a marinovací tekutinu vylijeme. Kuře osušíme papírovými utěrkami. Přidáme kukuřičný škrob a víceúčelovou mouku do malé misky a promícháme. Přidáme do mísy s kuřecím masem. Promícháme, aby se kuře dobře obalilo. Na kuře by se měl vytvořit suchý povlak s trochou suché mouky na povrchu.
Kuřecí křidélka vložíme do koše vzduchové fritézy v jedné vrstvě kůží dolů. Pokud neplánujeme kuře obracet, položíme křídla kůží nahoru. Raději kuře jednou během pečení obrácíme, aby křupalo rovnoměrněji. Smažíme ve vzduchové fritéze po dávkách, pokud se nevejdou. Postříkáme olejem, aby nezůstala suchá mouka.
Kuřecí křidélka smažíme na vzduchu 12 až 15 minut nebo dokud kuře nezezlátne křupavé. Mezitím jednou křídla otočíme asi po 6 až 8 minutách, podle velikosti křídel.