Kari se dobře mísí s kuřecím masem, zvláště při použití ve stylu jihočínské kuchyně, totiž jako lehká a jemná omáčka, která nepřebije jemnou kuřecí chuť. Kuře je sametové, aby si zachovalo šťavnatost a chuť.
Můžeme použít tradiční olejovou metodu nebo pro méně tučnou alternativu nahradit vodou. Papriky dodávají pokrmu křupavou texturu, která skvěle doplní měkké, jemné kuře.
Porcí 4
225 g červené nebo zelené papriky (asi 2)
450 g kuřecích prsíček bez kostí a kůže
1 vaječný bílek
3 lžičky kukuřičné mouky
sůl
300 ml podzemnice olejné nebo rostlinného oleje nebo vody plus 1 lžíce oleje
1 lžíce jemně nasekaného česneku
150 ml kuřecího vývaru
1½ lžíce kari pasty Madras
2 lžičky cukru
1½ lžíce rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
1½ lžíce světlé sójové omáčky
Papriky omyjeme, zbavíme semínek, nakrájíme na 2,5 cm kostky a dáme stranou.
Kuřecí prsa nakrájíme na 2,5 cm kostky. Smícháme je s bílkem, 2 lžičkami kukuřičné mouky a 1 lžičkou soli v malé misce a dáme směs do lednice asi na 20 minut. Zbývající lžičku kukuřičné mouky smícháme se 2 lžícemi vody.
Zahřejeme wok nebo pánev na vysokou teplotu, dokud nebude horká, a poté přidáme 300 ml oleje (pokud nepoužíváme vodu). Když je olej velmi rozpálený, sundáme wok z plotny a ihned přidáme kuřecí kousky a energicky mícháme, aby se neslepily. Asi po 2 minutách, když kuře zbělá, rychle je scedíme v nerezovém cedníku nad mísou. Olej zlikvidujeme.
Pokud se rozhodneme použít vodu místo oleje, přivedeme ji k varu na pánvi. Sundáme pánev z plotny a ihned přidáme kuřecí kousky, intenzivně mícháme, aby se neslepily. Asi po 2 minutách, když kuře zbělá, rychle je scedíme v nerezovém cedníku nad mísou. Vylijeme vodu.
Wok nebo pánev otřeme kuchyňským papírem a znovu ji zahřejeme, dokud nebude velmi horká. Přidáme zbývající lžíci oleje, a když je hodně horký, přidáme papriku a česnek a za stálého míchání opékáme 2 minuty. Přidáme směs kukuřičné mouky a zbytek ingrediencí (karí, cukr, víno, sójová omáčka) a vaříme další 2 minuty. Přidáme okapané kuře a za stálého míchání opékáme další 2 minuty, kuře důkladně obalíme omáčkou. Podáváme ihned najednou.