Jedná se o typické sečuánské jídlo. I když je pikantní a štiplavé s aromatickými látkami, přesto je velmi populární v celé Číně, zejména na severu.
Porcí 4
225 g mletého tučného vepřového masa
450 g čínských čerstvých nebo sušených vaječných nudlí
1 lžíce sezamového oleje
2 lžíce podzemnice olejné nebo rostlinného oleje
2 lžíce jemně nasekaného česneku
2 lžíce najemno nasekaného čerstvého zázvoru
5 lžic najemno nakrájené jarní cibulky
2 lžíce sezamové pasty nebo arašídového másla
2 lžíce tmavé sójové omáčky
2 lžičky světlé sójové omáčky
2 lžičky chilli omáčky
2 lžíce chilli oleje
250 ml kuřecího vývaru
sůl a černý pepř
NA MARINÁDU
1 lžíce tmavé sójové omáčky
2 lžičky rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
sůl a černý pepř
NA OBLOHU
2 lžičky praženého a mletého sečuánského pepře
Smícháme vepřové maso s přísadami na marinádu v misce, přidáme 1 lžičku soli a ½ lžičky černého pepře a dobře promícháme. Necháme 10 minut marinovat.
Čerstvé nebo sušené nudle vaříme 3–5 minut v hrnci s vroucí vodou. Ochladíme je ve studené vodě, důkladně je scedíme, pak je vhodíme do sezamového oleje a dáme stranou, dokud je nebudeme připraveni použít. V tomto stavu je lze uchovávat, jsou-li pevně přikryté potravinářskou fólií, až 2 hodiny v lednici.
Rozpálíme wok nebo velkou pánev na vysokou teplotu, dokud nebude horká. Přidáme olej, a když je hodně horký a lehce uzený, přidáme česnek, zázvor a jarní cibulku. Za stálého míchání opékáme 30 sekund, poté přidáme vepřové maso a dále restujeme, dokud maso neztratí růžovou barvu. Přidáme zbytek ingrediencí kromě ozdoby, dochutíme 1 lžičkou soli a černého pepře a vaříme 2 minuty.
Nyní přidáme nudle, dobře promícháme. Přendáme na servírovací talíř, ozdobíme kuličkami pepře a podáváme najednou.
Některé doma připravené ingredience k tomuto jídlu
K přípravě chilli oleje/chilli omáčky
Pamatujeme, že chilli olej je příliš dramatický na to, aby byl použit přímo jako jediný kuchyňský olej; nejlépe se používá jako součást omáčky nebo jako koření nebo v kombinaci s jinými jemnými oleji. Přidáme koření (pepř a černé fazole) pro další dochucení, protože jej pak můžeme použít i jako omáčku.
250 ml podzemnice olejné nebo rostlinného oleje
100 g nahrubo nasekaných sušených červených chilli papriček
4 lžíce celého nepraženého sečuánského pepře
3 lžíce celých černých fazolí, propláchnutých a nakrájených
Rozpálíme wok na vysokou teplotu a přidáme olej. Když je olej velmi horký, přidáme zbytek ingrediencí a mícháme 1 minutu na mírném ohni. Vypneme teplo a necháme nerušeně vychladnout. Necháme přes noc odstát, poté přendáme do šroubovací sklenice a uchováváme na chladném, suchém a tmavém místě.
Pečený sečuánský pepř
Rozehřejeme wok nebo těžkou pánev na střední teplotu. Přidáme kuličky sečuánského pepře (můžeme opéct až asi 100 g najednou) a za stálého míchání jej smažíme asi 5 minut, dokud nezačnou lehce hnědnout a nezačnou kouřit. Odstraníme pánev z ohně a necháme je vychladnout. Zrnka pepře umeleme v mlýnku na pepř, čistém mlýnku na kávu nebo v hmoždíři. Mletý pepř propasírujeme přes jemné síto a odstraníme veškeré tvrdé slupky. Směs těsně uzavřeme do sklenice se šroubovacím uzávěrem. Případně uchováváme celá zrnka praženého pepře v dobře uzavřené nádobě a v případě potřeby je rozdrtíme.