Tento recept zachycuje mnoho prvků autentické starověké čínské kuchyně. Většina chuti vepřového masa je koncentrována v tuku. Problémem tučného masa je jeho mastná textura. Dvojité vaření je prastaré čínské řešení tohoto problému. Nejdříve se maso pomalu dusí, aby změklo a aby se trochu zbavilo sádla. Poté se restuje, aby se zbavilo většiny zbývajícího tuku. I přes ztrátu velkého množství tuku si maso zachovává svou autentickou vepřovou chuť. Zde se vepřové maso dotváří v pikantní směsi, díky které je lahodné. Toto jídlo se hodí k obyčejné rýži a dobře se ohřívá.
Porcí 4
1 kg vepřového bůčku s kůrkou
4 plátky čerstvého zázvoru
6 jarních cibulek
2 lžíce podzemnice olejné nebo rostlinného oleje
3 lžíce jemně nasekaného česneku
1 malá cibule nakrájená na tenké plátky
1 červená paprika, zbavená semínek a nakrájená na tenké plátky
1 zelená paprika, zbavená semínek a nakrájená na tenké plátky
225 g pórku, pouze bílá část, nastrouhaná
3 polévkové lžíce kuřecího vývaru
3 lžíce omáčky hoisin
1½ lžíce chilli omáčky
2 lžíce rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
1 lžíce tmavé sójové omáčky
1 lžička cukru
Přivedeme k varu pánev s osolenou vodou. Přidáme vepřový bůček a vaříme 10 minut za stálého míchání. Přidáme zázvor a jarní cibulku, stáhneme plamen na nízkou teplotu, pevně přikryjeme a vaříme 1,5 hodiny. Maso důkladně scedíme v cedníku. Tekutinu a aromatické látky zlikvidujeme. Když maso dostatečně vychladne, nakrájíme ho na kousky o velikosti 5 x 1 cm.
Zahřejeme wok na vysokou teplotu, dokud nebude horký. Přidáme olej, a když je hodně horký a lehce se z něj kouří, přidáme maso a použijeme poklici na wok, aby tuk nestříkal. Za stálého míchání opékáme 20 minut, dokud maso nezhnědne a tuk se nerozpustí. Opatrně scedíme v cedníku a ve woku necháme 1 lžíci oleje. Rozehřejeme wok, a když je horký, přidáme česnek, cibuli, papriku a pórek a za stálého míchání opékáme 4 minuty, nebo dokud zelenina nezměkne. Poté přidáme zbytek surovin, dochutíme 1 lžičkou soli a do směsi vrátíme vepřové maso. Snižíme teplotu, přikryjeme a dusíme 15 minut, dokud nezměkne. Přendáme na talíř a podáváme najednou.