Rybí kuličky s brokolicí - cinska

Kompletní čínská kuchařka
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Rybí kuličky s brokolicí

Ryby

Rybí kuličky s brokolicí
Fish Balls with Broccoli

Často jsme toto jídlo připravovali v naší rodinné restauraci, ale obvykle jen pro čínské zákazníky. Můj strýc si myslel, že jeho nečínští strávníci by si na tom nepochutnali. Pamatuji si, jak pracné to bylo mlít rybu, dokud nebyla hladká a jako pasta.

Nyní si ji díky modernímu kuchyňskému vybavení snadno připravíte doma během pár minut. A nakonec jsem zjistil, jak moc to moji evropští přátelé milují!

PODÁVÁNÍ 4–6


450 g (filé z bílé ryby, jako je treska, mořský okoun nebo halibut
1 vaječný bílek
2 lžičky kukuřičné mouky
2 lžičky sezamového oleje
sůl a bílý pepř
450 g brokolice
1½ lžíce podzemnicového oleje
3 lžíce najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
50 g parmské šunky nebo libové anglické uzené slaniny, nastrouhané najemno
1 lžíce světlé sójové omáčky
2 lžíce rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
300 ml kuřecího vývaru
2 lžičky kukuřičné mouky smíchané se 2 lžičkami vody
2 lžičky sezamového oleje


Rybí filety zbavíme kůže a nakrájíme je na malé kousky asi 2,5 cm čtvereční. Rybu, bílek, kukuřičnou mouku a sezamový olej smícháme v kuchyňském robotu se 2 lžičkami soli a 1 lžičkou bílého pepře a mixujeme, dokud nevznikne hladká pasta. Pokud používáme mixér, pulzujeme zapínáním a vypínáním mixéru, dokud není směs dobře promíchána, jinak bude pasta gumová.

Přivedeme velkou pánev s osolenou vodou k bodu varu. Po lžících odebíráme rybí pastu a tvoříme ze směsi kuličky o průměru asi 2,5 cm. Vaříme je ve vroucí vodě, dokud nevyplavou nahoru. (Mělo by to trvat asi 3–4 minuty.)

Vyjmeme je děrovanou lžící a necháme okapat na kuchyňském papíru.

Hlavičky brokolice rozdělíme na malé růžičky. Oloupeme slupku ze stonků, protože jsou často vláknité, a nakrájíme je na tenké plátky pod mírnou úhlopříčkou. To zajistí, že se stonky uvaří rovnoměrně s růžičkami. Přivedeme k varu pánev s vodou, přidáme růžičky a stonky brokolice a vaříme asi 5 minut. Scedíme je, ponoříme do studené vody a znovu scedíme.

Rozpálíme wok nebo velkou pánev na vysokou teplotu, dokud nebude horká. Přidáme olej, a když je hodně horký a lehce se z něj kouří, přidáme zázvor a šunku nebo slaninu a za stálého míchání opékáme 30 sekund. Přidáme sójovou omáčku, rýžové víno, vývar a směs kukuřičné mouky. Přivedeme k varu, poté přidáme brokolici a okšírované rybí kuličky. Jemně mícháme na vysoké teplotě po dobu 1 minuty, poté přidáme sezamový olej a směs přendáme na servírovací talíř. Podáváme najednou.



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky