Toto je moje verze voňavého sečuánského pokrmu, který je populárně známý jako ‚kuře s podivnou chutí‘, protože obsahuje tolik chutí, je pálivé, kořeněné, kyselé, sladké i slané zároveň. Je výborný jako teplý pokrm, ale podle mě je výborný i podávaný za studena. Jednoduše nechám vychladnout a podávám při pokojové teplotě. Sezamová semínka dodávají křupavou texturu, která pěkně kontrastuje s jemným kuřecím masem.
Porcí 4
450 g kuřecích prsíček bez kostí a kůže
1 vaječný bílek
2 lžičky kukuřičné mouky
sůl
300 ml podzemnice olejné nebo rostlinného oleje nebo vody plus 1 polévková lžíce oleje
1 lžíce bílých sezamových semínek
NA OMÁČKU
2 lžičky tmavé sójové omáčky
2 lžičky čínského černého rýžového octa nebo jablečného octa
2 lžičky chilli omáčky
2 lžičky sezamového oleje
2 lžičky cukru
1 lžíce rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
1 lžička praženého sečuánského pepře
1½ lžíce najemno nakrájené jarní cibulky
Kuřecí prsa nakrájíme na proužky dlouhé asi 7,5 cm. Smícháme je s bílkem, kukuřičnou moukou a ½ lžičky soli v malé misce a dáme asi na 20 minut do lednice.
Zahřejeme wok nebo velkou pánev, dokud nebude velmi horká, a přidáme 300 ml oleje (pokud se nepoužívá voda). Když je velmi horké, sundáme pánev z plotny a ihned přidáme kuřecí kousky a intenzivně mícháme, aby se neslepily. Asi po 2 minutách, když kuře zbělá, rychle je scedíme v nerezovém cedníku nad mísou. Olej zlikvidujeme.
Pokud místo oleje používáme vodu, přivedeme ji k varu na pánvi. Sundáme pánev z plotny a ihned přidáme kuřecí kousky, intenzivně mícháme, aby se neslepily. Asi po 2 minutách, když kuře zbělá, rychle je scedíme v nerezovém cedníku nad mísou. Vylijeme vodu.
Pokud jsme k pečení kuřete použili wok nebo pánev, otřeme je kuchyňským papírem. Zahřejeme ji, dokud nebude horká, poté přidáme zbývající lžíci oleje. Okamžitě přidáme sezamová semínka a za stálého míchání je smažíme 30 sekund, nebo dokud nejsou lehce hnědá, poté přidáme všechny ingredience omáčky a přivedeme k varu. Uvařené kuře vrátíme na pánev a směs opékáme další 2 minuty, kousky důkladně potřeme omáčkou a sezamovými semínky. Podáváme ihned.