Ačkoli je chřest v repertoáru čínské zeleniny relativně nový, stal se poměrně populárním v Hongkongu a jižní Číně. V této světlé, chutné polévce se snoubí s kuřecím masem, které bylo nakrájeno a smícháno s bílkem. Výsledkem je lehká polévka jemných chutí a kontrastních barev: perfektní jako předkrm.
Porcí 4
1,2 litru kuřecího vývaru
225 g čerstvého chřestu
225 g kuřecích prsíček bez kostí a kůže
1 vaječný bílek
1 lžička sezamového oleje
sůl a černý pepř
2 lžičky rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
2 lžičky světlé sójové omáčky
NA OBLOHU
nakrájená jarní cibulka
Na středně velké pánvi přivedeme k varu kuřecí vývar. Chřest nakrájíme na diagonále na 2,5 cm kousky.
Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky. Vložíme je do kuchyňského robotu nebo mixéru s bílkem, sezamovým olejem a ½ lžičky soli a rozmixujeme dohladka. Směs dáme do malé misky a zakryjeme potravinářskou fólií. Dáme na 5 minut do lednice.
Do vývaru přidáme chřest, rýžové víno a sójovou omáčku a vaříme 3 minuty, nebo dokud chřest nezměkne.
Sundáme pánev z plotny a přidáme kuřecí směs, intenzivně mícháme, aby se rozbily velké hrudky. Vrátíme pánev na plotnu a vaříme další minutu. Dochutíme solí a pepřem, ozdobíme jarní cibulkou a najednou podáváme.