Na tento šťavnatý pokrm používáme keramický parní hrnec Yunnan – podsaditou, kulatou nádobu s víkem , ale můžeme samozřejmě jednoduše použít zakrytý ohnivzdorný kastrol.
Porcí 4
1,75 kg kuře
sůl
6 plátků čerstvého zázvoru
2 jarní cibulky, nakrájené na 5 cm kousky, plus navíc k namáčení
700 ml kuřecího vývaru
2 lžíce rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
NA MÁČENÍ
lehká sójová omáčka
chilli fazolová omáčka
Kuřecí maso nakrájíme na kousky, blanšírujeme 3 minuty ve velké pánvi s vroucí vodou, poté vyjmeme a důkladně opláchneme ve studené tekoucí vodě. Kuřecí kousky umístíme kolem hrnce Yunnan nebo na stojan v ohnivzdorném kastrolu. Kuře posypeme 1 lžičkou soli a posypeme zázvorem a jarní cibulkou. Zalijeme kuřecím vývarem a rýžovým vínem. Přikryjeme a jemně vaříme v páře po dobu 2 hodin, v případě potřeby čas od času doplníme horkou vodu.
Vyjmeme kousky zázvoru a jarní cibulky a lžící odstraníme veškerý povrchový tuk. Nalijeme polévku do mísy a dáme kuře na samostatný talíř s extra jarní cibulkou, sójovou omáčkou a omáčkou z chilli fazolí na namáčení.