Tato polévka kombinuje dvě klasické jihočínské ingredience: kuřecí maso a sušené houby (používám i nesušené čerstvé žampióny pokud nejsou sušené houby). Nejčastěji se pro tuto polévku používá tmavé kuřecí maso ze stehen, aby získala bohatou, silnou chuť a dobrou strukturu. Používáme a upřednostňujeme čínské sušené houby, protože jejich kouřová chuť umocňuje celkový účinek polévky.
Jsou zde zahrnuty dvě techniky. Kuře se nejprve orestuje, aby získalo bohatou chuť. Poté všechny ostatní ingredience podusíme spolu s vařeným kuřecím masem. Výsledkem je dobrá vydatná polévka. Také se krásně ohřívá, chutná ještě lépe, když se udělá jeden den a sní se druhý den.
Porcí 4
225 g vykostěných kuřecích stehen bez kůže
2 lžíce rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
2½ lžíce světlé sójové omáčky
1 lžička sezamového oleje
1 lžička kukuřičné mouky
25 g sušených čínských černých hub (nebo žampióny)
1,2 litru kuřecího vývaru
1 lžíce najemno nakrájené jarní cibulky
25g parmské šunky nebo libové uzené slaniny, nastrouhané
sůl a bílý pepř
2 lžičky podzemnice olejné nebo rostlinného oleje
Kuřecí maso nakrájíme na 1 cm kostky. Dáme do misky s 1 lžící rýžového vína, 1 ½ lžic sójové omáčky, sezamovým olejem a kukuřičnou moukou. Směs necháme alespoň 20 minut odstát.
Houby namočíme na 20 minut do teplé vody, poté je slijeme a vymačkáme přebytečnou tekutinu. Vyjmeme a vyhodíme stonky a jemně nasekáme klobouky.
Na velké pánvi přivedeme vývar do varu. Marinádu z kuřete slijeme do vývaru. Přidáme houby, jarní cibulku, šunku nebo slaninu a zbylou lžíci sójové omáčky a rýžového vína. Přidáme 1 lžičku soli a ½ lžičky bílého pepře.
Polévku dále vaříme a mezitím rozpálíme wok nebo velkou pánev na vysokou teplotu. Když je hodně rozpálený, přidáme olej, a když mírně kouří, přidáme kuře. Kuřecí kostky smažíme na vysokém ohni, dokud nejsou pěkně hnědé. To by mělo trvat asi 5 minut. Scedíme je v cedníku a přidáme do polévky. Společně povaříme 5 minut a polévka je připravena k podávání.