Konzervovaná zelenina se v Číně často používá v masových pokrmech jako metoda protahování a ochucení masa. Toto jídlo lze připravit ze sečuánské konzervované zeleniny, kterou lze koupit v konzervě od čínských obchodníků s potravinami a má příjemnou křupavou texturu. Tento recept využívá techniku vaření v páře, která udržuje pokrm vlhký a horký bez rizika převaření vepřového masa. Je to chutné rodinné jídlo, které se dobře ohřívá.
Porcí 4
75 g sečuánské konzervované zeleniny
450 g mletého vepřového masa
1 vaječný bílek
1 lžíce rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
1 lžíce chilli omáčky
2 lžičky tmavé sójové omáčky
1 lžička světlé sójové omáčky
2 lžičky cukru
3 lžíce najemno nakrájené jarní cibulky
1 lžíce najemno nasekaného čerstvého zázvoru
Zavařenou zeleninu důkladně propláchneme pod tekoucí vodou a scedíme v sítu nebo cedníku. Poté nakrájíme nadrobno a vložíme do mísy. Přidáme vepřové maso a všechny ostatní ingredience a vše spolu dobře promícháme. Směs dáme na hluboký žáruvzdorný talíř a uprostřed uděláme důlek, kde se může při vaření shromažďovat šťáva.
Poté postavíme parní hrnec nebo vložíme stojan do woku nebo hluboké pánve a nalijeme 5 cm vody. Přivedeme vodu k varu na silném ohni. Opatrně spustíme talíř vepřového masa do parního hrnce nebo na rošt. Snížíme teplotu a pevně zakryjeme wok nebo pánev. Vepřové maso vaříme doměkka po dobu 40 minut, nebo dokud není uvařené. Toto jídlo podáváme na talíři, na kterém se vaří v páře.