Sladkokyselá omáčka je perfektní na ryby. Cukr a ocet v omáčce dobře kontrastují s výraznou chutí ryby. Pokrm je nejpůsobivější, když se použije celá ryba, ale stejně úspěšně se dá připravit s rybím filé. Nejvhodnějšími rybami jsou treska, treska jednoskvrnná nebo mořský okoun. Omáčku lze připravit předem a ohřát.
Porcí 4
450 g rybího filé, jako je treska, treska jednoskvrnná nebo mořský okoun, o tloušťce alespoň 2,5 cm
sůl a bílý pepř
100 g mrkve
100 g hrášku
100 g mladé tenké hrachové lusky, nakrájené
kukuřičná mouka, na posyp
1 vejce
1 lžička sezamového oleje
1,2 litru podzemnice olejné nebo rostlinného oleje
2 lžíce rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
1½ lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce čínského bílého rýžového octa nebo jablečného octa
2 lžíce cukru
2 lžičky kukuřičné mouky smíchané se 2 lžičkami vody
sůl a bílý pepř
Odstraníme kůži z rybího filé a poté ostrým nožem nebo sekáčkem uděláme křížové řezy přes horní část každého filé. Nekrájíme přímo, ale filety udržujeme neporušené. Rovnoměrně je rozetřeme se 2 lžičkami soli a 1 lžičkou bílého pepře a dáme stranou.
Oloupeme a nakrájíme mrkev. Mrkev, hrášek a lusky spaříme v hrnci s vroucí vodou, každpu zeleninu asi 4 minuty. Ponoříme je do studené vody a poté slijeme. Veškerou blanšírovanou zeleninu dáme do pánve se všemi přísadami na omáčku a dochutíme 1 lžičkou soli a ½ lžičkou bílého pepře. Směs přivedeme k varu a stáhneme pánev z ohně.
Rybí filé dobře obalíme v kukuřičné mouce, přebytek setřeseme. V malé misce smícháme vejce a sezamový olej. Toto rozprostřete na filety a znovu poprášíme kukuřičnou moukou, přebytek setřeseme. Ve fritéze nebo velkém woku rozehřejeme olej, až se z něj skoro kouří, a filety opečeme ve 2 dávkách, dokud nebudou křupavé a hnědé. Necháme okapat na kuchyňském papíře.
Omáčku přivedeme zpět k varu. Rybí filé rozložíme na teplý servírovací talíř a přelijeme omáčkou. Podáváme ihned.