Jedná se o adaptaci tradičního receptu, který vyžaduje „chlupatý meloun“ nebo čínskou dřeň, což je chutnější, než se zdá. Poslouží zde i cukety.
Porcí 4
225 g dřeně
1,2 litru kuřecího vývaru nebo vepřového a kuřecího vývaru
50 g parmské šunky nebo libové uzené slaniny, nastrouhané
1½ lžičky chilli omáčky
1½ lžíce světlé sójové omáčky
2 lžičky tmavé sójové omáčky
1 lžička rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
sůl a bílý pepř
2 lžičky sezamového oleje
Odřízneme konce dřeně nebo cukety a pokud používáte dřeň, odstraníme semínka. Nakrájíme na 1 cm kostky. Ve velké pánvi přivedeme vývar k varu. Přidáme šunku nebo slaninu, dřeň nebo cukety a omáčku z chilli fazolí, sójové omáčky a vína, plus koření z ½ lžičky soli a ¼ lžičky bílého pepře. Polévku vaříme odkrytou 15 minut, poté přidáme sezamový olej a dobře promícháme. Polévku podáváme ihned, v jednotlivých miskách nebo velké polévkové míse.