Kuřecí maso, klobása a rýže (Chicken, Sausage and Rice Casserole)
Na toto jídlo mám mnoho příjemných vzpomínek. I když jsem vyrůstal v Americe, často jsem chodil do školy s typicky čínským obědem. Velmi brzy ráno moje matka vařila v páře kuře a klobásu s rýží a dávala to do baňky, aby to zůstalo teplé. Často jsem vyměnil kousky svého teplého oběda za porce sendvičů mých spolužáků! Toto jídlo se snadno připravuje a samo o sobě je to jednoduché, ale plně uspokojující jídlo. Je snadné jej znovu zahřát. Získat autentické čínské klobásy od čínského obchodníka s potravinami nebo supermarketu stojí za námahu. Ačkoli toto jídlo bude fungovat s běžnými vepřovými klobásami, konečný výsledek není úplně stejný.
1 lžíce rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
2 lžíce světlé sójové omáčky
2 lžičky tmavé sójové omáčky
2 lžičky cukru
1 lžička sezamového oleje
sůl a černý pepř
Lepkavou rýži namočíme alespoň na 8 hodin do studené vody.
Kuřecí maso nakrájíme na 5 cm kousky. Vložíme je do mísy s přísadami na marinádu, přidáme po 1 lžičce soli a černého pepře a necháme směs uležet alespoň 20 minut.
Namočíme houby na 20 minut do teplé vody. Poté je slijeme a vymačkáme přebytečnou tekutinu. Vyjmeme a vyhodíme stonky a kloboučky nasekáme nahrubo. Čínské klobásy nakrájíme na mírné diagonále na 5 cm dlouhé kousky.
Ve velké pánvi přivedeme k varu kuřecí vývar. Scedíme rýži a přidáme ji do pánve, poté snížíme teplotu. Přikryjeme a necháme 2 minuty vařit.
Nyní přidáme kuře s marinádou, houby, klobásy, zázvor a jarní cibulku. Dobře promícháme a pokračujeme ve vaření asi 25 minut, dokud se rýže, kuře a klobásy neuvaří. Podáváme ihned.