Jako náhradu za vepřové můžete použít kuřecí, hovězí, krevety, mušle nebo směs hub. Zvažte přidání fermentované omáčky z černých fazolí a konzervované zeleniny. A použít se dá i jakákoliv zelenina. Bude fungovat jakýkoli druh nudlí, ale pouze suchý typ nudlí vám zajistí křupavé výsledky.
200 g vepřového masa, nakrájeného
100 g Fazolové klíčky s odstraněnými vršky a spodkem
300 g Vaječné nudle
4 houby Shiitake , nakrájené na plátky (necháme nejlépe den předem ve vodě do změknutí)
50 g čínské pažitky, nakrájené na 5 cm kousky
2 stonky Zelená cibule , nakrájená na 5 cm kousky
1 chilli papričky nakrájené nadrobno
1 lžička cukru
2 lžíce světlé sojové omáčky
1 lžička tmavé sójové omáčky
1 lžíce ústřicové omáčky
2 lžíce vína Shaoxing
250 ml vývaru nebo vody
6 lžic oleje
1 polévková lžíce kukuřičného škrobu na kaši
2 lžíce vody na kaši
Ingredience na vepřovou marinádu:
1 lžička světlé sojové omáčky
½ lžičky cukr
1 lžička kukuřičného škrobu
Nudle zpracujeme podle obalu a necháme usušit v cedníku. Když ji začneme smažit, musí být na dotek suchá. Pokud spěcháme, zvažíme použití fénu a papírových ručníků k vysušení nudlí.
Vepřové maso nakrájíme na kousky, marinujeme s 1 lžičkou světlé sójové omáčky, 1 lžičkou cukru a 1 lžičkou kukuřičného škrobu. Dobře promícháme a dáme stranou.
Odstraníme vršek a spodek fazolových klíčků a dáme stranou.
Nakrájíme houby shitake na kousky, marinujeme v ½ lžičky světlé sójové omáčky, ¼ lžičky cukru a ½ lžičky kukuřičného škrobu. Dobře promícháme a dáme stranou.
Zelenou cibulku a čínskou pažitku nakrájíme na 5 cm kousky. Oddělíme zelené části a bílé části zelené jarní cibulky a dáme stranou.
Když jsou nudle suché, zahřejeme wok na vysokou teplotu a přidáme 3 lžíce oleje. Můžeme také použít nepřilnavou pánev se středně vysokou teplotou.
Přidáme nudle do woku. Pohybujeme jimi po dobu 30 sekund, aby se odpařila voda, která je ještě v nudlích, a poté je rozprostřeme do rovnoměrné vrstvy ve woku.
Snižíme teplotu na středně vysokou a necháme nudle odležet 1–2 minuty nebo dokud spodní strana nezezlátne. Nakloníme wok, aby bylo vaření rovnoměrné. V závislosti na absorpci oleje nudlemi budeme možná muset přidat více oleje, pokud se vám nudle začnou připalovat.
Jakmile je spodní strana zlatavá, otočíme nudle.
Kolem woku přidáme 1 lžíci oleje a necháme ho sklouznout ke dnu.
Necháme nudle smažit další 2 minuty.
Pokud nudle ještě nejsou křupavé, zvyšíme plamen a necháme ještě minutu opékat z každé strany. U některých druhů nudlí, pokud je vaříme příliš dlouho, mohou ztvrdnout. Pokud k tomu dojde, budeme muset přidat trochu vody, aby byly opět měkké.
Jakmile jsou nudle křupavé, dáme je na servírovací talíř a dáme stranou.
Očistíme všechny zbytky nudlí ve woku, zvyšíme teplotu a přidáme 2 lžíce oleje.
Přidáme vepřové maso do woku, rozprostřeme do jedné vrstvy a necháme 30 sekund vařit.
Vepřové maso otočíme a vaříme dalších 30 sekund.
Za stálého míchání opékáme vepřové maso dalších 30 sekund a vyjmeme ho z woku.
Přidáme houby shitake do woku, za stálého míchání smažíme 30 sekund a přesuneme je na stranu woku.
Přidejte fazolové klíčky a chilli, za stálého míchání smažte s houbami shitake po dobu 30 sekund.
Přidáme vepřové maso zpět do woku.
Do woku přidáme kombinovanou omáčku a za stálého míchání smažíme 10 sekund, přidáme 2 lžíce vína Shaoxing a dobře promícháme.
Přidáme 1 hrnek vody nebo vývaru a stáhneme plamen na středně vysoký, přikryjeme pokličkou a necháme směs přejít varem.
Smícháme 1 polévkovou lžíci kukuřičného škrobu se 2 polévkovými lžícemi vody, dobře promícháme a přidáme do woku, až se obsah začne vařit.
Mícháme, dokud omáčka nezhoustne. Pokud omáčka není dostatečně hustá, vytvoříme další kaši s kukuřičným škrobem.
Do woku přidáme čínskou pažitku a zbytek zelené cibulky, dobře promícháme a vypneme oheň.