Ačkoli pečení není běžnou čínskou metodou vaření, sušenky všeho druhu jsou nyní v Číně docela populární. Nejznámější je mandlová sušenka na jihu, ale stejně chutné jsou sušenky vlašské. Můžeme je podávat samotné nebo s čerstvým ovocem. I když je raději dělám ze sádla pro plnější chuť, máslo je nyní v Hongkongu a Číně zcela běžné a bude zde dobře fungovat.
Počet asi 12 sušenek
12 půlek vlašských ořechů
100 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
50 g másla nebo sádla
100 g cukru
2 vejce
Kousky vlašských ořechů ponoříme do hrnce s vroucí vodou asi na 5 minut. Vyjmeme je děrovanou lžící, osušíme kuchyňským papírem a dáme stranou.
Předehřejeme troubu na 200 °C, plynová značka 6. Do velké mísy dáme mouku s práškem do pečiva a utřeme máslo nebo sádlo, dokud se dobře nepromísí. Přidáme cukr a 1 vejce a promícháme, aby vznikla hustá pasta. Směs rozdělíme na 12 kuliček a vytvarujeme z nich ploché sušenky o průměru asi 5 cm. Položíme je na nepřilnavý plech nebo na olejem vymazaný plech. Na každou sušenku přitlačíme kousek vlašského ořechu. Pomocí štětce potřeme vršky zbylým rozšlehaným vejcem.
Sušenky vložíme do trouby a pečeme 20 minut. Uvařené vyjmeme a položíme na mřížku. Po vychladnutí lze sušenky skladovat ve vzduchotěsné nádobě, kde vydrží asi týden.