Rýže dušená duchová - cinska

Kompletní čínská kuchařka
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Rýže dušená duchová

Ostatní > Ryže nudle těsto

Dušená duhová rýže  (Steamed Rainbow Rice)

Toto jídlo je inspirací talentovaného mladého čínského šéfkuchaře Tama, který řídí kuchyni v široce uznávaném China House of the Oriental Hotel v Bangkoku. Jeho technikou je restování delikátní směsi, která se poté obalí v lotosových listech a krátce podusí.

Zde jsem exotický efekt upravil tak, že jsem vynechal lotosové listy a soubor jednoduše napařil, ale se stejně obdivuhodnými výsledky. Krok smažení zahájí proces vaření, ale zachová všechny barvy a chutě ingrediencí. Poté proces vaření v páře dodá rýži vlhkou texturu, aniž by se zelenina převařila. Samozřejmě, pokud máte v domě nějaké lotosové listy, klidně je použijte!

Porcí 4

dlouhozrnná bílá rýže odměřená do hladiny 400 ml v odměrce a uvařená podle uvedené metody
50 g sušených čínských hub
50 g červené papriky (asi ½)
50 g mrkve
100 g cukety
50 g čerstvého nebo mraženého hrášku
1½ lžíce podzemnice olejné nebo rostlinného oleje
2 lžíce nadrobno nakrájené šalotky
3 lžíce najemno nakrájené jarní cibulky
1 lžíce světlé sójové omáčky
sůl a černý pepř
2 lžičky sezamového oleje


Uvařenou rýži necháme důkladně vychladnout tím, že ji rozprostřeme na plech. Když vychladne, dáme ji do lednice. Když je rýže studená, pokračujte ve zbytku receptu.

Sušené houby namočíme na 20 minut do teplé vody, dokud nezměknou. Z hub vymačkáme přebytečnou tekutinu a odstraníme a vyhodíme jejich stopky. Klobouky nakrájíme na malé kostičky.

Červenou papriku, mrkev a cuketu nakrájíme na malé stejně velké kostičky. Pokud používáme mražený hrášek, ujistíme se, že je důkladně rozmrazený.

Rozpálíme wok nebo velkou pánev na vysokou teplotu, dokud nebude horká. Přidáme olej, a když je hodně horký a lehce se zakouří, přidáme šalotku a jarní cibulku a za stálého míchání opékáme asi 30 sekund. Poté přidáme všechnu rýži a zeleninu a za stálého míchání opékáme asi 4 minuty. Přidáme sójovou omáčku, 1 lžičku soli a ½ lžičky černého pepře, směsí párkrát zamícháme a přidáme sezamový olej. Odstraníme pánev z ohně a vložíme směs do žáruvzdorné nádoby.

Nastavíme parní hrnec nebo vložíme stojan do woku nebo hluboké pánve a naplníme je 5 cm vody. Přivedeme vodu k varu na silném ohni. Vložíme misku s rýží a zeleninou do parního hrnce nebo na rošt. Pevně zakryjeme a 10 minut jemně vaříme v páře. Poté vyjmeme z parního hrnce a ihned podáváme.



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky