Tento recept na pečenou dušenou kachnu je tak dobrý. S několika speciálními ingrediencemi a trochou času budete mít úžasnou, speciální večeři.
SLOUŽÍ: 6 porcí
PŘÍPRAVA: 15 minut
KUCHAŘ: 1 hodina 15 minut
CELKOVÝ: 1 hodina 30 minut
1,8 - 2,2 kg Kachna (vnitřnosti odstraněny)
1 lžíce oleje
5 plátků čerstvého zázvoru
6 stroužků česneku (oloupaných a rozdrcených)
1 lžíce kamenného cukru (nebo běžného cukru)
½ šálku čínského vína na vaření (víno Shaoxing)
1 ½ lžíce tmavé sójové omáčky
¼ šálku světlé sójové omáčky
3 lžíce rýžového octa
3 hvězdičky anýzu
6 hřebíčků
3 bobkové listy
12 kuliček celého pepře
4-5 kusů sušené pomerančové kůry
3-4 šálky vody
1 lžička medu (smíchaná s 1 lžičkou teplé vody)
Kachnu zevnitř i zvenku opláchneme a důkladně osušíme. Odstraníme ocas. Zahřejeme 1 lžíci oleje ve woku na středním plameni a krouživými pohyby jím potřeme wok.
Položíme kachnu do woku prsy dolů a necháme kůži zhnědnout a lehce křupat. Části kachny, které se oleje nedotýkají, potřeme lžící olejem. Skončíme s mnohem více olejem, než jsme začali, protože tuk se z kachny vyloupne. Vypneme topení.
Do velkého hrnce (dostatečně velkého, aby se do něj vešla kachna naplocho) na středním plameni přidáme lžíci tuku z woku a vaříme zázvor a česnek asi 1 minutu. Vmícháme cukr, dokud se nerozpustí.
Přidáme víno na vaření, tmavou sójovou omáčku, světlou sójovou omáčku, rýžový ocet, anýz, hřebíček, bobkový list, kuličky pepře, sušené pomerančové kůry, 3 hrnky vody a kachnu. Tekutina by měla vytékat asi do poloviny kachny. Podle potřeby přidáme ještě trochu vody.
Přivedeme tekutinu k varu a snížíme teplotu na minimum. Přikryjeme a vaříme 50–60 minut, přičemž ptáka každých 15 minut otočíme, abychom se ujistili, že se vaří rovnoměrně.
Opatrně zvedneme kachnu a vypustíme všechnu tekutinu z dutiny. Umístíme kachnu na V-stojan na plech prsy nahoru. Kachnu potřeme celou medovou vodou. Odstavíme a předehřejeme troubu na 220 stupňů C.
Kachnu pečeme 12–15 minut, dokud kůže neskřupne. Pozorně ji sledujeme, abyste zabránili spálení. Vyjmeme z trouby a před vykrajováním necháme 10 minut odpočinout. Můžeme podávat jen tak, nebo s trochou omáčky zbylé v hrnci.