Mám podezření, že původ tohoto pokrmu leží pravděpodobně v severní Číně. Nicméně, jako mnoho věcí v Hong Kongu, kde jsem poprvé ochutnal toto úžasné kuře, se nová jídla snadno přizpůsobují a původ a rozdíly jsou rozmazané. Hongkongští šéfkuchaři se neštítí změnit jídlo podle vlastního vkusu nebo přání svých patronů. Toto studené kuře je extrémně delikátní a chutné a jako bonus lze velkou část připravit předem. Čínské růžové víno dodává obzvláště atraktivní vůni a stojí za námahu získat.
PODÁVÁNÍ 4–6
1,5–1,6 kg kuřete
NA DUCHOVACÍ KAPALINU
3 lžíce čínského růžového vína
120 ml rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
50 ml světlé sójové omáčky
50 ml tmavé sójové omáčky
3 lžíce cukru
2 kusy kůry skořice čínské
1 kus sušené citrusové kůry nebo kůry z 1 čerstvého pomeranče
2 lžíce nahrubo nasekaného čerstvého zázvoru
3 celé badyány
1 lžíce sečuánského pepře
sůl
Tekuté přísady na dušení a 2 lžičky soli dáme do velkého hliněného hrnce nebo ohnivzdorného kastrolu a přivedeme k varu.
Snižíme teplotu a necháme 20 minut vařit. Přidáme kuře a vaříme dalších 20 minut, přičemž kuře během doby vaření jednou nebo dvakrát otočíme. Vypneme oheň a necháme kuře odpočívat v tekutině, dokud důkladně nevychladne. Bude to trvat 2–3 hodiny.
Kuře vyjmeme z hrnce, nakrájíme na plátky a podáváme s trochou vývaru.