Tyto slané nudle jsou ideální na léto a dělám je rád, protože spoustu práce lze udělat předem. Většina lidí si v tomto receptu užívá oříškovou vůni sezamové pasty, ale pokud ji nemůžete získat, můžete místo ní použít arašídové máslo. Studené pikantní nudle lze podávat s velmi britským pokrmem – smíšeným grilem.
Porcí 4
450 g čínských čerstvých nebo sušených vaječných nudlí
2 lžíce sezamového oleje
NA OMÁČKU
3 lžíce sezamové pasty nebo arašídového másla
1 lžíce chilli omáčky
1½ lžíce jemně nasekaného česneku
2 lžičky chilli oleje
2 lžíce čínského bílého octa nebo jablečného octa
2 lžíce světlé sójové omáčky
2 lžičky tmavé sójové omáčky
2 lžičky cukru
2 lžičky praženého a mletého sečuánského pepře
3 lžíce najemno nakrájené jarní cibulky
1 polévková lžíce podzemnice olejné nebo rostlinného oleje
1½ lžičky sezamového oleje
sůl a černý pepř
NA OBLOHU
2 lžíce najemno nakrájené jarní cibulky
Čerstvé nebo sušené nudle vaříme 3–5 minut v hrnci s vroucí vodou. Ochladíme je ve studené vodě, důkladně je scedíme, pak je vhodíme do sezamového oleje a dáme stranou, dokud je nebudeme připraveni použít. V tomto stavu, jsou-li pevně zakryty přilnavou fólií, mohou být uchovávány až 2 hodiny v lednici. Uspořádáme je na talíř nebo do velké mísy.
Smícháme ingredience na omáčku spolu s 1 lžičkou soli a černého pepře v misce nebo v elektrickém mixéru. To lze provést předem a poté nechat vychladit, protože omáčka má být studená. Nudle přelijeme omáčkou a dobře promícháme. Ozdobíme jarní cibulkou a podáváme. Pokud si chceme toto jídlo připravit předem, necháme omáčku a nudle odděleně a přihodíme je na poslední chvíli.