Kuře opilé - cinska

Kompletní čínská kuchařka
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Kuře opilé

Drůbež

Opilé kuře
(Drunken chicken)


Toto jídlo se z dobrého důvodu nazývá Drunken Chicken - Opilé kuře! K pokrytí kuřete během procesu máčení potřebujete poměrně hodně rýžového vína, ale lze jej znovu použít.

Porcí 4

1,2 litru kuřecí vývar
3 plátky čerstvého zázvoru
3 lžíce světlé sójové omáčky
1 jarní cibulka
sůl
1,5–1,75 kg kuře
1,2 litru rýžového vína Shaoxing


Vývar dáme do velkého ohnivzdorného kastrolu, přivedeme k varu, přidáme zázvor, sójovou omáčku, celou jarní cibulku, 1 lžičku soli a kuře. Pokud kuře není zakryté vývarem, přidáme ještě. Přivedeme kapalinu zpět k bodu varu a poté snižíme teplotu. Vaříme 30 minut a odstraníme veškerý tuk nebo špínu, která vystoupí na povrch. Vypneme oheň, přikryjeme a necháme kuře v tekutině asi 30 minut.

Uvařené kuře vyjmeme a necháme vychladnout. (Tekutinu na vaření lze nyní zbavit veškerého tuku a použít ji jako základ do vývaru nebo k vaření rýže.) Kuře rozřízneme podélně napůl a poloviny vložíme do mísy. Zalijeme rýžovým vínem a necháme 2 dny v lednici za občasného obracení.

Po 2 dnech vyjmeme kuře z misky a položíme je na servírovací talíř. Podlijeme trochou vína, aby se zvlhčilo.



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky