Sladkokyselé kuře s křupavým šťavnatým kuřetem a křupavou zeleninou podávané s bohatou omáčkou. Spotřebujeme mnohem méně oleje než u běžné verze a chutná skvěle.
Aby byl pokrm bezlepkový, použijeme místo vína Shaoxing suché sherry a místo sójové omáčky použijeme Tamary.
Čas přípravy: 15 minut
Čas na vaření: 20 minut
Celkový čas: 35 minut
Marinování
450 g vykostěných kuřecích stehen bez kůže, nakrájených na 2 cm kousky (Poznámka)
1 lžíce rostlinného oleje
1/2 lžičky soli
1/3 šálku kukuřičného škrobu
Omáčka
2 lžíce kečupu (*poznámka 1)
2 lžíce vína Shaoxing (nebo suchého sherry)
2 lžíce rýžového octa
2 lžíce světlé sójové omáčky (nebo sójové omáčky)
3 lžíce hnědého cukru
2 lžíce vody
2 lžičky kukuřičného škrobu
Vaření
1 lžíce oleje
2 stroužky česneku, nasekané
2 lžičky mletého zázvoru
1/2 malé bílé cibule , nakrájené
1 nakrájená paprika (může být směs barev)
Smícháme kuřecí kousky, rostlinný olej a sůl ve velké misce. Dobře promícháme a necháme 10 minut marinovat. Až budeme připraveni k vaření, přidáme ke kuřeti kukuřičný škrob. Mícháme, aby se kuře obalilo, dokud nevytvoří nerovnoměrný povlak s trochou suchého kukuřičného škrobu, který zůstane nepřichycený.
Kuřecí kousky umístíme do koše (nebo tácu) vzduchové fritézy, aniž by se překrývaly. V případě potřeby vaříme po dávkách. Nastříkáme na kuře olej, dokud na povrchu nezůstane suchý kukuřičný škrob. Vaříme ve vzduchové fritéze při 200 °C po dobu 9 až 10 minut, dokud kuře nezíská světle žlutou barvu. Kuře otočíme a pečeme dalších 5 až 6 minut, nebo dokud nezezlátne. Po dokončení přesuneme všechny kuřecí kousky na velký talíř, aby mírně vychladly.
Mezitím smícháme všechny ingredience na omáčku dohromady v malé misce.
Když je kuře upečené, připravíme omáčku. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, dokud nebude horký. Přidáme česnek a zázvor. Vaříme a několikrát promícháme, dokud neuvolní svou vůni.
Přidáme papriku a bílou cibuli. Mícháme a vaříme 30 vteřin. Omáčku znovu promícháme, aby se kukuřičný škrob úplně rozpustil. Nalijeme do pánve. Mícháme a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Přidáme zpět kuřecí kousky. Mícháme, aby se kuře rovnoměrně obalilo omáčkou. Vše ihned přendáme na talíř. Podáváme horké jako hlavní jídlo.
POZNÁMKA
Vřele se doporučuje k tomuto pokrmu použít kuřecí stehno, maso tak zůstane po smažení na vzduchu šťavnaté. Smažení na vzduchu propeče vnitřek kuřete poměrně rychle a kuřecí prsa mohou být trochu suchá, pokud si nedáváme pozor. Pokud se však rozhodneme použít kuřecí prsa, pomůže vám zkrácení doby smažení na vzduchu o cca 3 až 4 minuty.