Rýže perfektně dušená - cinska

Kompletní čínská kuchařka
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Rýže perfektně dušená

Ostatní > Ryže nudle těsto

Perfektní dušená rýže

Napařování rýže čínským způsobem je nejjednodušší, nejpřímější a nejúčinnější technika. Nejraději používám dlouhozrnnou bílou rýži, která je při vaření sušší a nadýchanější. Pro čínskou kuchyni nepoužíváme rýži předvařenou nebo „snadno uvařenou“, protože oba tyto druhy rýže nemají dostatečnou chuť a postrádají texturu a škrobovou chuť, která je pro vaření čínské rýže zásadní.

Tajemství přípravy rýže, aniž by byla lepkavá, je vařit ji nejprve v nezakryté pánvi při vysoké teplotě, dokud se většina vody neodpaří. Poté stáhneme plamen na velmi nízkou teplotu, pánev zakryjeme a rýži pomalu vaříme ve zbývající páře. Jako dítě jsem byl vždy instruován, abych v této fázi nikdy nenakukoval do hrnce s rýží, jinak by unikla drahocenná pára a rýže by nebyla správně uvařená, což by přinášelo smůlu.

Zde je dobrý trik, který je třeba si zapamatovat: pokud se ujistíme, že jsme rýži zalili asi 2,5 cm vody, měla by se vždy řádně uvařit, aniž by se přilepila. Mnoho balených receptů na rýži používá příliš mnoho vody a výsledkem je lepkavý nepořádek. Postupujeme podle mého postupu a budeme mít dokonalou dušenou rýži, jednoduchý čínský způsob.

Pro nejautentičtější čínskou kuchyni je požadovaná jednoduchá dlouhozrnná rýže, kterých je mnoho druhů, všechny velmi dobré. Několik pravidel, která stojí za to zopakovat, pokud jde o dlouhozrnnou rýži:

• Voda by měla být na úrovni 2,5 cm nad povrchem rýže; příliš mnoho vody znamená gumovou rýži. Recepty na komerčních obalech obecně doporučují příliš mnoho vody.
• Po zahájení procesu vaření nikdy neodkrýváme pánev; načasujeme proces a počkáme.
• Postupujeme podle níže uvedených pokynů a jsme na cestě k dokonalé rýži.

Porcí 4

Dostatek dlouhozrnné bílé rýže k naplnění skleněné odměrky do úrovně 400 ml
600 ml vody


Vložíme rýži do velké mísy a promyjeme ji v několika výměnách vody, dokud nebude voda čistá. Scedíme rýži, vložíme ji do těžké pánve s 600 ml vody a přivedeme k varu. Pokračujeme ve vaření, dokud se většina povrchové tekutiny neodpaří – asi 15 minut. Povrch rýže by měl mít malé prohlubně jako kráter s důlky. Pánev přikryjeme pokličkou, stáhneme oheň na co nejnižší možnou míru a necháme rýži nerušeně vařit 15 minut. Před podáváním necháme 5 minut odpočívat na vypnutém ohni.



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky