Zjistil jsem, že sladká chuť brokolice se dokonale snoubí s bohatou chutí omáčky hoisin. Tato omáčka dává brokolici dobrou barvu a příjemnou vůni, ale pamatujte na to, že s trochou jde hodně daleko. Toto jídlo se připravuje rychle a snadno. Podává se horké a je perfektní zeleninovou přílohou ke každému jídlu. Místo brokolice můžete snadno nahradit mrkev nebo cuketu.
Porcí 4
450 g čerstvé brokolice
1½ lžíce podzemnice olejné nebo rostlinného oleje
1 lžíce jemně nasekaného česneku
sůl a černý pepř
3 lžíce hoisin omáčky
2 lžíce rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
3 lžíce vody
Hlavičky brokolice rozdělíme na růžičky a stonky oloupeme a nakrájíme. Blanšírujeme všechny kousky brokolice ve velké pánvi s vroucí osolenou vodou několik minut. Poté je slijeme a ponoříme do studené vody. Znovu důkladně scedíme v cedníku.
Rozpálíme wok nebo velkou pánev na vysokou teplotu, dokud nebude horká. Přidáme olej, a když je hodně horký a lehce kouří, přidáme česnek, kousky brokolice, 2 lžičky soli a 1 lžičku černého pepře. Za stálého míchání smažíme asi 1 minutu a poté přidáme omáčku hoisin, rýžové víno a vodu.
Pokračujeme ve smažení na středně vysoké teplotě asi 5 minut, nebo dokud nejsou kousky brokolice důkladně uvařené. Podáváme najednou.