Tajemství, jak získat křupavou kůži, je blanšírovat kůži a nechat ji uschnout pomocí techniky podobné té, která se používá u pekingské kachny.
PODÁVÁNÍ 4–6
1,5 kg vepřového bůčku bez kosti, s kůží
NA MARINÁDU
4 lžíce hrubé mořské soli
2 lžíce pražených a mletých sečuánských pepřů
2 lžíce prášku z pěti koření
1 lžíce cukru
bílý pepř
Kůrou bůčku propícháme vepřovou stranu ostrou vidličkou nebo nožem, dokud nebude kůže pokryta jemnými otvory. Zasuneme háček na maso, abychom jej zajistili. Přivedeme k varu pánev s vodou a horkou vodou několikrát nalijeme na kůrku vepřového masa.
Rozehřejeme wok nebo velkou pánev, přidáme sůl, kuličky pepře, pět koření, cukr a 2 lžičky bílého pepře a směs smažíme 3 minuty, dokud nebude horká. Směs necháme mírně vychladnout a potřeme masovou stranu vepřového masa. Maso necháme sušit 8 hodin nebo přes noc na chladném místě.
Předehřejeme troubu na 200 °C, značka plynu je 6. Umístíme vepřové maso na mřížku, kůrou nahoru, přes tác s vodou a pečeme 20 minut, poté snížíme teplotu na 180 °C, stupeň 4, a pečeme 2 hodiny. Nakonec zvýšíme teplotu na 230 °C, na plynu je 8, a pečeme dalších 15 minut. Vyndáme z trouby, necháme vychladnout a podáváme nakrájené na kousky.