Rýže smažená základní - cinska

Kompletní čínská kuchařka
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Rýže smažená základní

Ostatní > Ryže nudle těsto

Smažená rýže - základní recept  (Fried Rice - the basic recipe)

V Číně se smažená rýže jí jako „výplň“ na konci večeře. Nekonzumuje se s jinými pokrmy místo dušené rýže, i když mnoho obyvatel Západu tak činí. Zde je několik důležitých bodů, které je třeba pamatovat při výrobě autentické smažené rýže:

  • Uvařená rýže by měla být důkladně vychladlá, nejlépe studená. Po ochlazení se velká část vlhkosti z rýže odpaří, což umožní oleji pokrýt suchá zrna a zabránit jim, aby se přilepily. Uvařenou rýži uchováváme v lednici, dokud nebudeme připraveni ji použít.
  • Nikdy nedáváme sójovou omáčku do smažené rýže. Rýži nejen nepřirozeně obarví, ale navíc ji příliš osolí. Jakákoli vlhkost způsobí, že rýže bude gumovitá. Smažená rýže by měla být docela suchá.
  • Vždy se ujistíme, že je olej dostatečně horký, aby nedošlo k nasycení rýže. Nasycená rýže je mastná a těžká. Hotová smažená rýže by měla mít nádhernou kouřovou chuť.

Pokud se budeme držet těchto jednoduchých zásad, odměnou vám bude perfektní smažená rýže, jak má být.


Porcí 4


50 g vařené šunky
100 g čerstvého nebo mraženého hrášku
2 vejce, rozšlehaná
2 lžičky sezamového oleje
2 lžíce podzemnice olejné nebo rostlinného oleje
Dlouhozrnná bílá rýže odměřená do hladiny 400 ml v odměrce a uvařená podle uvedené metody
Sůl a černý pepř
3 lžíce najemno nakrájené jarní cibulky, pouze bílá část
100 g čerstvých fazolových klíčků

NA OBLOHU
2 lžíce najemno nakrájené jarní cibulky


Šunku nakrájíme na jemné kostičky. Pokud používáme čerstvý hrášek, blanšírujeme ho v hrnci s vroucí vodou asi 5 minut a scedíme v cedníku. Pokud používáme mražený hrášek, jednoduše ho rozmrazíme. Smícháme vejce a sezamový olej v malé misce a dáme stranou.

Rozpálíme wok nebo velkou pánev na vysokou teplotu, dokud nebude horká. Přidáme arašídový olej, a když je hodně horký a lehce kouří, přidáme uvařenou rýži a za stálého míchání ji smažíme 3 minuty, dokud se neprohřeje. Přidáme šunku, hrášek, 2 lžičky soli a ½ lžičky černého pepře a za stálého míchání opékáme 5 minut při vysoké teplotě. Poté přidáme vaječnou směs a za stálého míchání smažíme další minutu. Poté přidáme jarní cibulku a fazolové klíčky a dále restujeme 2 minuty, nebo dokud vejce neztuhnou. Směs přendáme na talíř a ozdobíme jarní cibulkou. Podáváme ihned, nebo necháme vychladnout a podáváme jako studený rýžový salát.



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky