Smažená rýže - základní recept (Fried Rice - the basic recipe)
V Číně se smažená rýže jí jako „výplň“ na konci večeře. Nekonzumuje se s jinými pokrmy místo dušené rýže, i když mnoho obyvatel Západu tak činí. Zde je několik důležitých bodů, které je třeba pamatovat při výrobě autentické smažené rýže:
Uvařená rýže by měla být důkladně vychladlá, nejlépe studená. Po ochlazení se velká část vlhkosti z rýže odpaří, což umožní oleji pokrýt suchá zrna a zabránit jim, aby se přilepily. Uvařenou rýži uchováváme v lednici, dokud nebudeme připraveni ji použít.
Nikdy nedáváme sójovou omáčku do smažené rýže. Rýži nejen nepřirozeně obarví, ale navíc ji příliš osolí. Jakákoli vlhkost způsobí, že rýže bude gumovitá. Smažená rýže by měla být docela suchá.
Vždy se ujistíme, že je olej dostatečně horký, aby nedošlo k nasycení rýže. Nasycená rýže je mastná a těžká. Hotová smažená rýže by měla mít nádhernou kouřovou chuť.
Pokud se budeme držet těchto jednoduchých zásad, odměnou vám bude perfektní smažená rýže, jak má být.
Porcí 4
50 g vařené šunky
100 g čerstvého nebo mraženého hrášku
2 vejce, rozšlehaná
2 lžičky sezamového oleje
2 lžíce podzemnice olejné nebo rostlinného oleje
Dlouhozrnná bílá rýže odměřená do hladiny 400 ml v odměrce a uvařená podle uvedené metody
Sůl a černý pepř
3 lžíce najemno nakrájené jarní cibulky, pouze bílá část
100 g čerstvých fazolových klíčků
NA OBLOHU
2 lžíce najemno nakrájené jarní cibulky
Šunku nakrájíme na jemné kostičky. Pokud používáme čerstvý hrášek, blanšírujeme ho v hrnci s vroucí vodou asi 5 minut a scedíme v cedníku. Pokud používáme mražený hrášek, jednoduše ho rozmrazíme. Smícháme vejce a sezamový olej v malé misce a dáme stranou.
Rozpálíme wok nebo velkou pánev na vysokou teplotu, dokud nebude horká. Přidáme arašídový olej, a když je hodně horký a lehce kouří, přidáme uvařenou rýži a za stálého míchání ji smažíme 3 minuty, dokud se neprohřeje. Přidáme šunku, hrášek, 2 lžičky soli a ½ lžičky černého pepře a za stálého míchání opékáme 5 minut při vysoké teplotě. Poté přidáme vaječnou směs a za stálého míchání smažíme další minutu. Poté přidáme jarní cibulku a fazolové klíčky a dále restujeme 2 minuty, nebo dokud vejce neztuhnou. Směs přendáme na talíř a ozdobíme jarní cibulkou. Podáváme ihned, nebo necháme vychladnout a podáváme jako studený rýžový salát.