Toto je jedno z mých oblíbených kuřecích jídel. Bylo to standardem na všech rodinných setkáních při zvláštních příležitostech. Přestože se obvykle podává v restauracích, lze jej snadno vyrobit doma. Mnoho exotických ingrediencí dodává tomuto pokrmu zvláštní chuťový zážitek. Ačkoli to vyžaduje trochu trpělivosti, velkou část práce lze udělat den předem. Podává se jako středobod pro speciální večeři.
PODÁVÁNÍ 4–6
1,5 kg kuře
1,2 litru podzemnice olejné nebo rostlinného oleje
NA OMÁČKU NA VAŘENÍ
3,4 litru vody
2 kusy kůry čínské skořice nebo tyčinky skořice
250 ml tmavé sójové omáčky
3 lžíce světlé sójové omáčky
120 ml rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
3 celé badyány
1 lžíce čerstvé pomerančové kůry, jemně nasekané, nebo sušené citrusové kůry, namočené a jemně nasekané
3 plátky čerstvého zázvoru
2 jarní cibulky
50 g čínského kamenného cukru nebo krystalového cukru
Na glazuru
3 lžíce medu
300 ml vody
2 lžíce tmavé sójové omáčky
2 lžíce čínského černého rýžového octa nebo jablečného octa
NA OBLOHU
1 citron, nakrájený na měsíčky
Dip se solí a pepřem
Všechny ingredience na vroucí omáčku smícháme ve velkém ohnivzdorném kastrolu nebo pánvi a přivedeme směs k varu. Poté snížíme teplotu na mírný var. Vložíme kuře prsy dolů a odkryté dusíme 30 minut. Kuře vyjmeme, podélně rozpůlíme a necháme na mřížce vychladnout alespoň 3 hodiny. Kůže kuřete by měla být zcela vysušená a měla by být jako pergamenový papír.
Ve woku nebo pánvi přivedeme přísady na polevu k varu. Slupky ze sušených kuřecích půlek potřeme polevou a necháme kuře další 2 hodiny sušit na velmi chladném a vzdušném místě, ale ne v lednici. Pokrm lze připravit až do tohoto okamžiku den předtím, než jej budeme chtít podávat.
Ve fritéze nebo velkém woku rozehřejeme olej a vložíme do něj jednu z půlek kuřete kůží dolů. Smažíme ji, dokud nebude sytá, tmavě hnědá a velmi křupavá. Vyjmeme z pánve a necháme dobře okapat na kuchyňském papíře. Druhou polovinu opečeme a scedíme. Kuře nakrájíme na kousky o velikosti sousta a položíme na teplý talíř. Podáváme s měsíčky citronu a dipem ze soli a pepře.