Každý, kdo cestuje do odlehlejších částí Číny, má zaručeno nějaké překvapení. Jeden jsem zažil v provincii Yunnan, když jsem navštívil malou vesnici Yi Liang Gou Jie, místo, kde nikdy nebyli ani moji přátelé, kteří v provincii žijí. Je to barevné místo, které se hemží aktivitou, a přesto vypadá jako něco ze šestnáctého století. Všude, kam naše skupina přišla (můj fotograf, jeho asistent, řidič a já), nás obklopovaly davy, které na nás zíraly jako na mimozemské bytosti – což jsme samozřejmě byli, v našem západním hávu, high-tech vybavení a podivný Jazyk. A kdykoli jsme se usmáli, propukli v příjemný smích. Po několika hodinách chůze po městě jsme hladověli. Narazili jsme na rustikální čajovnu/restauraci, docela nenáročnou, bez cedulky nebo jmenovky, ale s něčí kozou uvázanou vepředu. Objednali jsme si domácí specialitu, kachnu Yunnan, spolu s několika sezónními zeleninovými jídly a tuto delikátní smaženici z vajec a rajčat – docela pohoštění uprostřed ničeho v bezejmenné kavárně. Jemná chuť vajec je pěkně vyvážena sladkou kyselinkou rajčat a obě suroviny by měly být co nejčerstvější.
Porcí 4
6 vajec, rozšlehaných
2 lžičky sezamového oleje
1 lžička soli
450 g čerstvých rajčat
6 jarních cibulek
1½ lžíce podzemnice olejné nebo rostlinného oleje
sůl a bílý pepř
Ve středně velké misce smícháme vejce se sezamovým olejem a solí. Dáme stranou.
Rajčata nakrájíme na čtvrtky a poté na osminky. Plochou sekáčku nebo nože rozdrtíme jarní cibulky a poté je nakrájíme najemno.
Rozpálíme wok nebo velkou pánev, dokud nebude horká. Přidáme olej, ½ lžičky soli, trochu bílého pepře a jarní cibulky a za stálého míchání opékáme 30 sekund. Poté přidáme rajčata a vejce a pokračujeme ve vaření za stálého míchání, dokud vejce neztuhnou, asi 5 minut. Položíme na talíř a podáváme najednou. Vhodné jako příloha ke kachně.