Zde je pikantní a lahodný způsob přípravy vepřových žebírek. Ačkoli recept zahrnuje řadu technik, velkou část práce lze udělat předem a jídlo lze rychle dokončit na poslední chvíli. Kombinace koření a omáček je charakteristickým znakem jídel ze západní Číny. Pro autentickou chuť se vyplatí získat chilli omáčku. Žebírka mohou být hotová v troubě, pod grilem nebo na grilu.
Porcí 4
600 ml podzemnice olejné nebo rostlinného oleje
750 g vepřových žebírek, rozdělených na jednotlivá žebírka
NA DOCHUCOVACÍ OMÁČKU
900 ml kuřecího vývaru
2 lžíce chilli omáčky
1 polévková lžíce čínského kamenného cukru nebo krystalového cukru
85 ml rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
1½ lžíce tmavé sójové omáčky
2 lžíce světlé sójové omáčky
2 lžíce jemně nasekaného česneku
3 lžíce najemno nakrájené jarní cibulky
2 lžíce omáčky ze žlutých fazolí
3 lžíce hoisin omáčky
2 lžíce kukuřičné mouky, smíchané se 3 lžícemi vody
NA OBLOHU
nakrájenou jarní cibulkou
Ve fritéze nebo velkém woku rozehřejeme olej a opečeme žebírka, dokud nejsou hnědá a křupavá. Uděláme to v několika dávkách, každou uvařenou várku dobře scedíme na kuchyňském papíru.
Ve velké pánvi smícháme všechny ingredience na dušení a přivedeme k varu. Přidáme smažená žebírka a přikryté je vaříme asi 1 hodinu, nebo dokud nezměknou. Omáčku slijeme a odstraníme veškerý zbývající tuk. Omáčku lze nyní zmrazit a znovu použít, až budeme chtít toto jídlo připravovat. Pokrm lze do tohoto okamžiku připravit den předem.
Předehřejeme troubu na plyn na 180°C značka 4. Žebírka dáme na mřížku do zapékací formy a pečeme je v troubě 15 až 20 minut, dokud nebudou pěkně hnědá. Pokud chceme, čas od času je potřeme dušenou omáčkou. Žebírka můžeme také vařit pod grilem nebo na grilu, dokud nejsou hnědá. Pomocí sekáčku nebo ostrého těžkého nože nakrájíme žebírka na kousky dlouhé 6 cm. Přendáme je na teplý servírovací talíř, ozdobíme jarní cibulkou a najednou podáváme.