Nudle Kuře na kř. nudlích - cinska

Kompletní čínská kuchařka
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Nudle Kuře na kř. nudlích

Ostatní > Ryže nudle těsto

Kuře na křupavých nudlích
(Chicken on Crispy Noodles)

Toto nudlové jídlo je velkým favoritem mnoha strávníků dim sum v Hong Kongu a Kantonu. Vlastně ho mám tak rád, že si ho objednávám, kdykoli můžu. Tenké, křupavé čerstvé vaječné nudle se z obou stran opečou dohněda a poté se podávají s omáčkou z drceného kuřecího masa, což je skvělým závěrem každého jídla dim sum.

Porcí 4


225 g kuřecích prsíček bez kosti a kůže, nakrájených najemno
1 vaječný bílek
2 lžičky kukuřičné mouky
sůl a bílý pepř
225 g tenkých čínských čerstvých vaječných nudlí
300 ml podzemnice olejné nebo rostlinného oleje nebo vody plus 2–3 polévkové lžíce oleje

NA OMÁČKU
175 g čerstvých fazolových klíčků
2 lžíce rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
2 lžíce ústřicové omáčky
1 lžíce světlé sójové omáčky
300 ml kuřecího vývaru
sůl a černý pepř
1 polévková lžíce kukuřičné mouky, smíchaná s 1½ polévkové lžíce vody

NA OBLOHU
nahrubo nakrájenou jarní cibulku


Smícháme kuře, vaječný bílek, kukuřičnou mouku, 1 lžičku soli a ½ lžičky bílého pepře v malé misce. Dobře promícháme a necháme alespoň 20 minut v lednici.

Nudle blanšírujeme 2 minuty ve velké pánvi s vroucí osolenou vodou. Dobře je scedíme.

Rozpálíme pánev, dokud nebude horká a přidáme 1½ lžíce oleje. Nudle rovnoměrně rozprostřeme po povrchu, poté stáhněte plamen na minimum a necháme je pomalu zhnědnout. To by mělo trvat asi 5 minut. Když jsou nudle hnědé, jemně je otočíme a opékáme na druhé straně a v případě potřeby přidáme více oleje. Když jsou obě strany opečené, vyjměme nudle na talíř a udržujeme v teple.

Zahřejeme wok, dokud nebude velmi horký, a poté přidáme větší množství oleje (pokud nepoužíváme vodu). Když je olej velmi horký, sundáme wok z plotny a ihned přidáme kuřecí kousky a energicky mícháme, aby se neslepily. Asi po 2 minutách, když kuře zbělá, rychle je scedíme v nerezovém cedníku nad mísou. Olej zlikvidujeme.

Pokud se rozhodneme použít vodu místo oleje, přivedeme ji k varu na pánvi. Sundáme pánev z plotny a ihned přidáme kuřecí kousky, intenzivně mícháme, aby se neslepily. Asi po 2 minutách, když kuře zbělá, rychle je scedíme v nerezovém cedníku nad mísou. Vylijeme vodu.

Vyčistíme wok a rozehřejeme jej na vysokou teplotu. Přidáme fazolové klíčky, rýžové víno, ústřicovou omáčku, sójovou omáčku, kuřecí vývar, 1 lžičku soli a ½ lžičky černého pepře. Přivedeme k varu a vmícháme směs kukuřičné mouky. Znovu přivedeme k varu, vrátíme kuře do omáčky a směs několikrát zamícháme. Nudle přelijeme omáčkou, ozdobíme jarní cibulkou a najednou podáváme.



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky