Nejlepší kuřecí smažená rýže, jakou jsem kdy měl, byla ze stánku s pouličním jídlem v Číně. Místo tvrdého, převařeného kuřete se smaženou rýží jako dodatkem bylo jídlo uvařeno čerstvé od začátku. Doba vaření byla doslova během minut a výsledek byl vynikající. Znovu jsem vytvořil verzi, která se velmi blíží originálu. Je to rychlé a snadné a dělá jídlo samo o sobě. Rýže určená ke smažení se předem uvaří.
Porcí 4
Dlouhozrnná bílá rýže odměřená do hladiny 400 ml v odměrce a uvařená podle uvedené metody
100 g čerstvého nebo mraženého hrášku
3 lžíce podzemnice olejné nebo rostlinného oleje
3 lžíce nadrobno nakrájené šalotky
2 lžíce jemně nasekaného česneku
1 lžíce najemno nasekaného čerstvého zázvoru
3 lžíce najemno nakrájené jarní cibulky, pouze bílá část
225 g kuřecích stehen bez kostí a kůže, hrubě nakrájených
sůl a černý pepř
4 vejce, rozšlehaná
2 lžičky sezamového oleje
1 lžíce chilli omáčky nebo pasty
2 lžičky krevetové pasty nebo omáčky
3 lžíce nadrobno nakrájené zelené jarní cibulky
Uvařenou rýži necháme důkladně vychladnout tím, že ji rozprostřeme na plech. Když vychladne, dáme ji do lednice. Když je rýže studená, pokračujeme dle zbytku receptu.
Čerstvý hrášek vaříme v hrnci s vroucí vodou asi 5 minut a poté jej scedíme v cedníku. Pokud je zmrazený, jednoduše jej rozmrazíme.
Rozpálíme wok nebo velkou pánev na vysokou teplotu, dokud nebude horká. Přidáme 1½ polévkové lžíce oleje, a když je hodně horký a lehce kouří, přidáme šalotku, česnek, zázvor a bílou jarní cibulku a za stálého míchání 1 minutu opékáme. Poté přidáme kuře, 2 lžičky soli a ½ lžičky černého pepře a pokračujeme v opékání 3 minuty. Sundáme z plotny a dáme obsah pánve do mísy. Vyčistíme pánev.
Smícháme vejce, sezamový olej a špetku soli v malé misce a dáme stranou.
Znovu zahřejeme wok nebo pánev na vysokou teplotu, dokud nebude horká. Přidáme zbývající 1½ lžíce oleje, a když je velmi horký a mírně kouří, stáhneme plamen na mírný a přidáme vejce. Za stálého míchání smažíme vejce po dobu 2 minut, poté přidáme uvařenou rýži a za stálého míchání ji smažíme 3 minuty. Přidáme hrášek, vařené kuře, omáčku z chilli fazolí a krevetovou pastu a pokračujeme ve smažení po dobu 5 minut při vysoké teplotě. Přidáme nať zelené jarní cibulky a za stálého míchání opékáme další 2 minuty, poté směs přendáme na talíř a ihned podáváme.