Robustní receptury Sichuanu jsou známé z hlediska chuti, textury, barvy a vůně. Zde jsou knedlíky lehčí, díky přídavku vaječných bílků, a ostré koření bylo částečně nahrazeno méně agresivním, ale stále pikantním kořením. Zjistíte, že tyto knedlíky jsou třpytivým otvírákem na každé jídlo; případně si sami připraví lehký oběd.
Wonton plátky lze koupit čerstvé nebo zmrazené z čínských potravin a supermarketů. Pokud jsou zmrazené, nezapomeneme je důkladně rozmrazit.
NA ASI 25–30 KNEDLÍKŮ
225 g plátků wonton
PRO NÁPLŇ
25 g čínských sušených černých hub
450 g mletého tučného vepřového masa
4 lžíce nakrájené jarní cibulky nebo čínské pažitky
1 bílek
1 lžíce kukuřičné mouky
2 lžičky sezamového oleje sůl a černý pepř
NA OMÁČKU
1 lžíce podzemnicového oleje
2 lžičky Chilli olej
1 lžíce jemně nasekaného česneku
2 lžíce najemno nakrájené jarní cibulky
2 lžičky pražený a mletý sečuánský pepř
3 lžíce sezamové pasty
2 lžíce tmavé sójové omáčky
1 lžíce cukru
2 lžičky pyré z chilli fazolí
75 ml Kuřecí vývar
Namočte houby do misky s teplou vodou asi na 20 minut, nebo dokud nebudou měkké a poddajné. Vymačkejte přebytečnou vodu a odřízněte a vyhoďte dřevnaté stonky. Houby nakrájíme nadrobno a spojíme se zbytkem náplně. Přidejte 2 lžičky soli a trochu černého pepře podle chuti a dobře promíchejte.
Umístěte 1 zakulacenou lžičku náplně do středu první wontonové slupky. Shromážděte 4 strany nahoru nad náplní, aby se mohla přirozeně složit do záhybů. Jemně sevřete kůži wonton k sobě těsně v horní části náplně, aby se uzavřela. Pokračujte, dokud nespotřebujete veškerou náplň.
Rozpalte wok nebo velkou pánev, dokud nebude horká a přidejte olej z podzemnice olejné a chilli. Přidejte česnek a jarní cibulku a za stálého míchání opékejte 20 sekund, poté přidejte zbytek ingrediencí na omáčku a 5 minut vařte. Vyjměte do misky.
Středně velkou pánev s vodou přiveďte k varu a knedlíky vařte asi 3 minuty, nebo dokud nevyplavou na povrch. Vyjmeme, scedíme a podáváme s pikantní omáčkou.