Tento recept spojuje křupavou texturu vlašských ořechů s měkkostí kuřete v klasickém smaženém pokrmu. Pro obměnu vyzkoušejte tento recept s jinými ořechy, jako jsou piniové oříšky nebo mandle, ale ujistěte se, že ořechy, které používáte, jsou velmi čerstvé. Prošlé ořechy mají tendenci měknout a zkazí jak texturu, tak chuť pokrmu.
Porcí 4
450 g kuřecích prsíček bez kostí a kůže
1 vaječný bílek
2 lžičky kukuřičné mouky
sůl
75 g vlašských ořechů, vyloupaných půlek nebo kousků
300 ml podzemnice olejné nebo rostlinného oleje nebo vody plus 1 polévková lžíce oleje
2 lžičky jemně nasekaného česneku
1 lžička jemně nasekaného čerstvého zázvoru
2 lžíce najemno nakrájené jarní cibulky
2 lžíce rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
1½ lžíce světlé sójové omáčky
Kuřecí prsa nakrájíme na 2,5 cm kostky. Smícháme je s bílkem, kukuřičnou moukou a 1 lžičkou soli v malé misce a dáme do lednice asi na 20 minut. Vlašské ořechy blanšírujeme v malé pánvi s vroucí vodou asi 5 minut a poté je slijeme.
Zahřejeme wok nebo velkou pánev, dokud nebude velmi horká, a přidáme 300 ml oleje (pokud nepoužíváme vodu místo oleje). Když je olej hodně rozpálený, sundáme pánev z plotny a ihned přidáme kuřecí kousky a energicky mícháme, aby se neslepily. Asi po 2 minutách, když kuře zbělá, rychle je scedíme v nerezovém cedníku nad mísou. Olej zlikvidujeme.
Pokud místo oleje používáme vodu, přivedeme ji k varu na pánvi. Sundáme pánev z plotny a ihned přidáme kuřecí kousky, intenzivně mícháme, aby se neslepily. Asi po 2 minutách, když kuře zbělá, rychle je scedíme v nerezovém cedníku nad mísou. Vylijeme vodu.
Pokud jsme k pečení kuřete použili wok nebo pánev, otřeme je kuchyňským papírem. Zahřejeme ji, dokud nebude velmi horká, a přidáme zbývající lžíci oleje. Přidáme vlašské ořechy a za stálého míchání je smažíme 1 minutu, poté vyjmene a dáme stranou. Přidáme česnek, zázvor a jarní cibulku a za stálého míchání několik sekund opékáme. Do pánve vrátíme vlašské ořechy a přidáme zbytek ingrediencí, poté do pánve vrátíme kuře a za stálého míchání směs opékáme další 2 minuty. Podáváme najednou.