Pekingské knedlíky - cinska

Kompletní čínská kuchařka
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Pekingské knedlíky

Ostatní > Moučná jídla

Pekingské knedlíky
Guotie a Jiaozi

Jedná se o oblíbené a poměrně vydatné občerstvení ze severní Číny. Knedlíky mohou být mělce smažené (guotie), vařené (jiaozi) nebo dušené, ale jako nejchutnější způsob vaření považuji mělké smažení. Mohou být zmrazené, tepelně neupravené – nemusíme je před vařením rozmrazovat, ale budeme je muset vařit o něco déle.

PŘIPRAVÍ SE TĚSTO NA ASI 18 KNEDLÍKŮ


275 g hladké mouky
250 ml velmi horké vody PRO NÁPLŇ
225 g mletého tučného vepřového masa
175 g čínských listů, jemně nasekaných
2 lžičky jemně nasekaného čerstvého zázvoru
1 lžíce rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
1 lžíce tmavé sójové omáčky
1 lžička světlé sójové omáčky
3 lžíce najemno nakrájené jarní cibulky
2 lžičky sezamového oleje
1 lžička cukru
2 polévkové lžíce studeného Kuřecího vývaru nebo vodní sůl a černý pepř

NA VAŘENÍ
1–2 lžíce podzemnicového oleje
150 ml vody

PODÁVÁ SE S
Čínský bílý rýžový ocet
Chilli olej
lehká sójová omáčka




Nejprve vypracujeme těsto. Do velké mísy dáme mouku a postupně vmícháme horkou vodu, mícháme vidličkou nebo hůlkami, dokud se většina vody nezapracuje. Pokud se vám směs zdá suchá, přidáme více vody. Poté směs vyjmeme z mísy a hněteme asi 8 minut do hladka, pokud je těsto lepivé, poprášíme trochou mouky. Těsto vložíme zpět do mísy, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme odpočinout.

Mezitím smícháme ingredience na náplň ve velké míse, přidáme 1 lžičku soli a ½ lžičky pepře a promícháme. Asi po 20 minutách těsto vyndáme z mísy a znovu ho hněteme asi 5 minut. Vytvarujeme z něj váleček o délce asi 23 cm a průměru asi 2,5 cm. Roládu nakrájíme na přibližně 18 stejných dílů.

Každý segment těsta vyválíme do malé kuličky. Poté každou kuličku vyválíme do malé, kulaté, ploché „placky“ o průměru asi 6 cm. Rozložíme je na lehce pomoučený tác a přikryjeme vlhkou kuchyňskou utěrkou, dokud je nebudeme připraveni použít.

Do středu každé „placky“ dáme asi 2 lžičky náplně a přeložíme napůl. Okraje navlhčíme vodou a prsty sevřeme.

Záhyb kolem okraje, sevřeme, aby dobře těsnil. (Knedlík by měl vypadat jako malá cornwallská pasta s plochým dnem a zaobleným vrškem.) Hotový knedlík přendáme na pomoučený tác a přikryjeme.

Rozpálíme velkou pánev (nejlépe nepřilnavou), dokud nebude horká. Přidáme 1 lžíci oleje a následně knedlíky plochou stranou dolů. Ztlumíme plamen a vaříme asi 2 minuty, dokud lehce nezhnědnou. (Možná budeme muset vařit ve dvou dávkách.) Přidáme vodu (po polovině, pokud máme dvě várky), poté přikryjeme a vaříme asi 12 minut, nebo dokud se většina tekutiny nevstřebá. Vaříme odkryté další 2 minuty a poté vyjmeme. Podáváme se 3 miskami, obsahujícími čínský bílý rýžový ocet, Chilli olej a lehkou sójovou omáčkou, k namáčení.



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky