Toto je klasické kantonské kuřecí jídlo, které moje matka často připravovala. Použitá technika se nazývá máčení, což platí pro choulostivá jídla, jako je kuře. Zde je použito nejjemnější možné teplo, aby maso kuřete zůstalo extrémně vlhké a chutné, se saténovou, téměř sametovou texturou. Není těžké to vyrobit. Kuře se několik minut dusí v tekutině, pak se oheň vypne, pánev pevně přikryje a kuře se nechá vyluhovat, aby se dovařilo. Vodu, ve které je kuře namáčené, lze ušetřit na vaření rýže nebo jako základ pro kuřecí vývar.
Čistá, jednoduchá chuť máčeného kuřete vyžaduje vhodně štiplavý kontrapunkt v omáčce. Jarní cibulka a kořen zázvoru, rozprouděné do své plné vůně rychlým politím horkého rostlinného oleje, nabízejí dokonalou kombinaci chutí.
Porcí 4
1,5–1,75 kg kuřete
6 plátků čerstvého zázvoru
6 jarních cibulek
sůl a černý pepř
NA MÁČÁCÍ OMÁČKU KANTONSKÉHO STYLU
4 lžíce najemno nakrájené jarní cibulky, pouze bílá část
2 lžičky jemně nasekaného čerstvého zázvoru
sůl
2 lžíce podzemnice olejné nebo rostlinného oleje
Naplníme velký wok nebo pánev, dostatečně velkou, aby se do ní vešlo celé kuře, vodou a přivedeme k varu. Vložíme kuře a přidáme zázvor, jarní cibulku, 1 lžíci soli a trochu černého pepře, vylijeme přebytečnou vodu, ale necháme tolik, aby zakryla kuře. Přivedeme vodu k varu a vaříme 20 minut, poté vypneme teplo, pánev pevně přikryjeme a necháme 1 hodinu stát. Po 1 hodině kuře vyjmeme z tekutiny a necháme vychladnout. Přecedíme, ušetříme tekutinu, můžeme použít jako základ pro přípravu vývaru nebo vaření rýže.
Položíme kuře na prkénko. Nakrájíme ho na kousky velikosti sousta a naaranžujeme je na talíř. Na přípravu omáčky dáme všechny ingredience kromě oleje do mísy, ochutíme 2 lžičkami soli a dobře promícháme. Zahřejeme wok, dokud nebude horký, poté přidáme olej. Když je velmi horký a kouří, nalijeme jej na přísady omáčky a dobře promícháme. Podáváme s kuřecím masem.