Jedná se o lahodný masový pokrm, který zaujme na patře mnoha kontrastními chutěmi. Žebírka se nejprve marinují, poté se smaží na oleji a poté se pomalu dusí v neobvyklé pikantní omáčce. Lze je snadno ohřát a chuť se zlepší, pokud je uvaříte den před konzumací.
Porcí 4
750 g vepřových žebírek
600 ml podzemnice olejné nebo rostlinného oleje
NA MARINÁDU
1 lžíce rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
1 lžíce světlé sójové omáčky
1 lžíce čínského černého rýžového octa nebo jablečného octa
2 lžičky sezamového oleje
1 lžíce kukuřičné mouky
NA OMÁČKU
2 lžíce jemně nasekaného česneku
2 čajové lžičky prášku z pěti koření
3 lžíce najemno nakrájené jarní cibulky
3 lžíce čínského kamenného cukru nebo krystalového cukru
3 lžíce rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
150 ml kuřecího vývaru
1½ lžíce světlé sójové omáčky
2 lžíce sušené pomerančové kůry nebo čerstvé pomerančové kůry
85 ml čínského černého rýžového octa nebo jablečného octa
Necháme řezníka, aby rozdělil žebra na jednotlivá žebra a poté na kousky dlouhé přibližně 7,5 cm.
Případně to uděláme sami pomocí těžkého ostrého sekáčku, který dokáže proříznout kosti. Ingredience na marinádu smícháme v misce a žebírka v marinádě namočíme asi 25 minut při pokojové teplotě. Vyjmeme žebírka z marinády pomocí děrované lžíce.
Rozehřejeme olej ve fritéze nebo velkém woku. Když je olej velmi horký a mírně se vaří, pomalu opékáme marinovaná žebírka v několika dávkách, dokud nejsou hnědá. Každou uvařenou várku necháme okapat na kuchyňském papíře. (Necháme olej na vaření vychladnout. Po vychladnutí ho přecedíme přes filtr, pokud si jej chceme ponechat pro opětovné použití při vaření vepřového masa.)
Ingredience na omáčku vložíme do čistého woku nebo velké pánve. Omáčku přivedeme k varu a poté snížíme plamen. Přidáme žebírka a za občasného míchání je pod pokličkou zvolna dusíme asi 40 minut. V případě potřeby přidáme do omáčky trochu vody, aby nevyschly. Odstraníme veškerý povrchový tuk, otočíme na servírovací talíř a najednou podáváme.