Čirá polévka neboli consommé je skvělá jihočínská specialita. Kuřecí vývar je vždy vynikající, plný intenzivní kuřecí chuti a přidává se jen ta nejlepší a nejvhodnější zelenina, v tomto případě konzervovaná zelenina Tianjin. Má tu správnou lehce ostrou texturu, která doprovází lehkou výraznou chuť vývaru. Jedná se o elegantní polévku pro speciální večeři a snadno se připravuje, pokud jste si již připravili svůj vývar. Zbylá polévka se mrazí velmi dobře.
Porcí 6–8
1,2 litru kuřecího vývaru
1 x 1,75 kg kuře, nakrájené na kousky
4 jarní cibulky
3 plátky zázvoru
225 g libového vepřového masa
225 g čínských listů
3 lžíce konzervované zeleniny Tianjin, opláchnuté a najemno nakrájené; nebo nakládané zelí
1 polévková lžíce podzemnice olejné nebo rostlinného oleje
sůl a bílý pepř
NA MARINÁDU
2 lžičky tmavé sójové omáčky
1 lžička rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
½ lžičky kukuřičné mouky
NA OBLOHU
1 lžíce sezamového oleje
Na velké pánvi přiveďte vývar k varu.
Přivedeme k varu velkou pánev s vodou a kuřecí kousky blanšírujeme 10 minut. Jarní cibulku nakrájíme na 5 cm kousky. Do vývaru přidáme blanšírované kousky kuřete spolu se zázvorem a jarní cibulkou a vaříme 30 minut, zbavíme se veškerého šrotu a tuku, který by mohl vystoupit na povrch. Pokračujeme ve vaření po dobu 1 hodiny, poté vyjmeme kuře, zázvor a jarní cibulku a vyhodíme. Odebereme z vývaru co nejvíce tuku.
Vepřové maso nakrájíme nejprve na plátky a poté na jemné kostičky. Vložíme jej do velké mísy s přísadami na marinádu a dáme na 20 minut do chladu. Čínské listy nasekáme najemno. Přivedeme k varu pánev s vodou a 1 minutu blanšírujeme čerstvé listy a konzervovanou zeleninu, poté dobře scedíme a odstavíme.
Rozpalíme wok nebo velkou pánev, dokud nebude horká, a přidáme olej. Když je horký, opékáme vepřové maso 30 sekund, poté vyjmeme děrovanou lžící a dáme stranou.
Vývar podle chuti okořeníme a nalijeme do polévkové mísy. Přidáme restované maso a zeleninu, poté vmícháme sezamový olej a najednou podáváme.