Toto nádherné studené jídlo poskytlo osvěžující předkrm za vlhké letní noci v Šanghaji. Rychlé zhnědnutí česneku ve woku vydá nádhernou vůni.
SLUŽBA 4
450 g okurek
sůl
2 lžičky cukru
1 lžíce čínského bílého rýžového octa
1½ lžíce podzemnicového oleje
1 lžíce nahrubo nasekaného česneku
Okurky podélně rozpůlíme a lžící odstraníme semínka. Půlky okurky nakrájíme na kousky 7,5 x 1 cm. Kousky okurky spojíme se 2 lžičkami soli, poté je vložíme do cedníku nad mísou a necháme 10 minut působit.
Opláchneme je ve studené vodě, osušíme a promícháme s cukrem a octem.
Rozpálíme wok nebo velkou pánev, dokud nebude horká a přidáme olej a česnek. Za stálého míchání opékáme 15 sekund, dokud česnek lehce nezhnědne. Smícháme s okurkami a podáváme.